Biltema säljer reservdelar, biltillbehör, verktyg och mycket annat, totalt 18 000 olika artiklar. I dag finns 102 varuhus i Norden. Expansionsplanerna är enorma: fram till 2016 planeras för 66 nya varuhus i Norden, varav 39 i Sverige.
– I år etablerar vi fem nya varuhus i Sverige, säger Olof Fransson, vd för Biltema i Sverige sedan september 2011.
Företaget har gjort en fantastisk resa. Den började i en hyrd källarlokal i Majelden i Linköping.
Hoppa över mellanhänderna
Sten-Åke Lindholm jobbade som mekaniker på regementet i Linköping i början av 1960-talet och hans första egna produkt lär ha varit varvräknarkåpor som han byggde och sålde på fritiden.
Sten-Åke reagerade mot att reservdelar till bilar var så dyra och 1963 grundade han sin postorderfirma, då var han 22 år. Affärsidén var att köpa direkt av tillverkarna och hoppa över alla fördyrande mellanhänder.
En av de största produkterna i början var extraljus till bilar, berättar en tidigare samarbetspartner. Lindholm åkte med sin dåvarande hustru till Sydeuropa i sin Volvo Duett för att köpa strålkastare. Sedan skrev han varuinformation på maskin, drog stenciler och delade ut erbjudanden i brevlådorna i Linköping. Och han sålde.
Prutade och prutade
– Han var en fena på att hitta grejer, att leta upp tillverkare och produkter att sälja, han har en oerhörd känsla för detta. En fantastisk entreprenör. Företagets historia är en framgångssaga.
Det säger en person som samarbetade med Lindholm i många år.
Senare blev det inköpsresor över hela världen. Sten-Åke Lindholm sökte tillverkare i Japan, Korea, Vietnam och Kina.
– Han kunde ingen engelska, berättar en dåvarande medarbetare, men han behövde ingen tolk. Det enda han behövde säga var ”no”, när säljarna sa priset. Sten-Åke prutade och prutade och prutade.
Bolagets priser var låga. På märkesföretagen fick kunderna betala flera hundra för en detalj som kostade under tian i inköp, på Biltema kostade samma grej 30 kronor. Ibland var kvalitén på produkterna inte den bästa, ”Biltemakvalitet” var ett begrepp och det var inte något beröm.
Lånade inga pengar
Men det gällde inte alltid. I tv gjordes konsumentprogram som jämförde märkesbildelar och Biltemadelar och de senare vann många kvalitetsjämförelser – och alltid när det gällde priset.
Företaget växte, sakta men säkert. Lindholm lånade inga pengar till investeringarna, det var emot hans principer.
– Jag sätter mig aldrig i skuld, sa han i en intervju 2005.
1976 omsatte Biltema 25 miljoner kronor och flyttade till nya lokaler. Några år senare öppnade Lindholm det första varuhuset utanför Linköping.
Trotjänarna försvann
I början lär Sten-Åke Lindholm helst ha anställt personer från den plats där han växte upp, Kölefors nära Kisa, eftersom han litade på dem. Familj och människor han känt länge jobbade för honom.
Texten fortsätter på nästa uppslag
Källor berättar att han var oerhört omtänksam mot dem som han uppfattade som lojala men misstänksam och skoningslös när han anade svek. Och det gjorde han ofta. Trotjänarna försvann, den ena efter den andra. Några fick sparken, andra sa upp sig.
– Sten-Åke är oerhört misstänksam. Han tror att alla vill lura honom, säger en tidigare medarbetare.
– Han kunde vara oerhört givmild och vänskaplig, säger en annan källa, men också helt oförsonlig. Han litade egentligen aldrig på någon annan människa.
Sten-Åke Lindholm hade total kontroll över verksamheten, in i minsta detalj. I en dom i arbetsdomstolen år 2000 kräver en av de äldsta trotjänarna skadestånd för att han avskedats utan laglig grund. Bolaget hävdar att han utan tillåtelse gjort bytesaffärer med lagerinredning.
Skulle personligen godkänna
”I målet har redovisats vilka rutiner som gällde vid anskaffning av varor och tjänster till Biltema. Det framgår att Sten-Åke Lindholm har och hade som princip att personligen granska och godkänna alla sådana transaktioner i stort som i smått och att dessa skulle redovisas på ett särskilt formulär”, konstaterar domstolen.
Ingen anställd, oavsett befattning, hade rätt att göra några inköp överhuvud taget utan att Sten-Åke Lindholm lämnat tillstånd till inköpet.
– Man kan kalla honom kontroll-freak, säger Lindholms samarbetspartner.
– Han visste var vartenda skruvpaket fanns på lagret. Han kunde priserna på varje produkt; han hade fullständig koll på varje inköp, varje detalj. Det hänger samman med att han aldrig litade på någon annan. Han var – och är – en i grunden ensam människa, det är hans personlighet.
Rasande över granskning
Villkoret för att tidigare medarbetare och vänner till Sten-Åke Lindholm ska vilja medverka i den här artikeln är att de får vara anonyma. Sten-Åke Lindholm själv låter sig inte intervjuas, han har avböjt att medverka genom vd Olof Fransson.
Lindholm har inte pratat med journalister på många år. Han flyttade till Lausanne i Schweiz 1999 och året därpå slutade han som vd för Biltema. Han fortsatte dock att styra koncernen, men nu bakom kulisserna.
Sten-Åke Lindholm var alltså skriven i Schweiz, men skattemyndigheten var inte helt övertygad om att han verkligen bodde där. En månad år 2003 kollade Corren honom och det visade sig att han var på Biltema i Linköping alla vardagar utom tre. Den här granskningen gjorde Sten-Åke Lindholm rasande.
Fackligt samarbete
Resultatet blev att Biltema slutade annonsera i tidningen.
Corren hade tidigare rappor-terat om bråk kring företaget. Det var ständiga strider med facket, en fackbas blev utelåst, en avdelningschef portades, vd-arna byttes ut på löpande band, personalen övervakades.
Flera källor uppger att vår rapportering om företaget var en av anledningarna till att bolaget flyttade både huvudkontoret och centrallagret från Linköping till Helsingborg och Halmstad. Det finns dock även andra förklaringar, som att det var svårt att hitta lämplig mark för jättelagret i Linköping.
Biltema har förklarat att orsaken till flytten var att Öresundsregionen är attraktiv.
– Vi har en bra dialog och samarbete med de fackliga organisationerna, säger vd Olof Fransson. Det finns lokala fackklubbar på många varuhus.
– Generellt finns i dag en bättre samsyn mellan arbetstagare och arbetsgivare. Med dagens globala konkurrens inser alla värdet av ett gott arbets-klimat och av att driva företagsutvecklingen framåt. Man väljer samförstånd före konflikt.
Fortfarande aktiv
Under en period drevs flera Biltemabutiker som franchiseföretag, men de har köpts tillbaka. Postorderverksamheten lades ner 2003.
I dag ägs Biltema av ett holländskt bolag, Biltema Holding BV, som kontrolleras av en stiftelse som Sten-Åke Lindholm står bakom.
Han lär ha jobbat 80-90 timmar i veckan för sitt företag i 40 års tid, och han är fortfarande aktiv i företagets verksamhet.
– Han anlitas som rådgivare i produktfrågor, säger Olof Fransson. Han är en visionär och en stor entreprenör med ett mycket imponerande tekniskt kunnande och intresse. Det avspeglas i våra produkter.
Lindholm lär ha haft koll på priset för varenda skruv på lagret – och på konkurrenternas priser. Har han fortfarande koll?
– Utan tvekan, säger Olof Fransson, hans produktkännedom är helt oslagbar. Och hans intresse.
Biltemas framgångssaga har en del gemensamt med Ikeas, Tetrapaks och HM:s – berättelser om visioner och entreprenörskap; om att börja med två tomma händer och bygga en koncern. Skulle det kunna ske på samma sätt i dag?
– Det finns alltid utrymme för entreprenörskap, kombinerat med gott affärsmannaskap, säger Olof Fransson, det sker fortfarande. Titta på företeelser som Skype och Spotify, dagens framgångssagor. Skillnaden är kanske att det går snabbt att hitta externa finansiärer på den globala marknaden. Företagen köps upp.
Inte intresserad av börsen
Någon börsnotering var Lindholm inte intresserad av.
– Vid sidan om börsen är vi helt oberoende av aktiekurser. Vi kan jobba lugnt och sansat och expandera i vår egen takt, sa han i en intervju 2004. I 40 år har vi inte brytt oss om vad som hänt i omvärlden.
Efter 50 år är intresset lika svalt.
– Nej, någon börsintroduktion diskuterar vi inte, säger Olof Fransson.