Vi slår oss ned i den sedan i slutet av oktober helt nyöppnade restaurangen Tomi Sushi. Enligt Bilguun Tuvshinjargal betyder ordet "Tomi", i en japansk dialekt, solsken eller solstråle. Passande nog är hans väg fram till en egen restaurang lite av en solskenshistoria.
– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra. Jag planerade inte att stanna i Sverige särskilt länge. Nu har jag fru, barn och en egen restaurang, säger Bilguun när han tar en paus från lunchförberedelserna.
Han kom till Sverige från Tjeckien för fem år sedan. Inte för att livet i Tjeckien på något sätt var dåligt, som han själv uttrycker det, utan för att han ville testa att bo någon annanstans. Efter en tre månader lång backpacking-resa i Europa fastande han för Sverige. Han packade en liten väska, hade 2 000 svenska kronor kvar och hittade ett tillfälligt boende utanför Stockholm.
Hade du verkligen inte mer pengar på banken?
– Nej, jag brukade äta snabbnudlar eller bara pasta för att överleva. Resan jag har gjort är nästan som en "american dream" – fast i Sverige. Det är galet när man tänker på det på det sättet, säger Bilguun.
Efter tre veckor i Sverige hittade han sitt första jobb.
– Det var en sushirestaurang som ville ha lite hjälp i köket, men ganska snart började jag att göra riktiga rätter – och då hade jag, innan jag flyttade till Sverige, knappt hållit i en kökskniv.
Tre år senare hjälpte han en släkting att öppna en restaurang.
– Han gav mig tron om att jag kunde göra det själv, säger Bilguun.
Han ville börja i en mindre stad, så valet föll på Kristinehamn.
– Men som ung person passade det inte riktigt mig att vara där, så jag började leta efter en lokal i en av de större städerna. Av en slump hittade jag Linköping – och Linköping har en storstadsenergi som inte alla städer har.
Hur ska du konkurrera med de andra restaurangerna i Vallastaden?
– När det gäller sushi är det inte mycket du kan göra annorlunda, men du kan påverka såsen och en del andra smaker. Sedan handlar det om känslan i restaurangen.
– I framtiden skulle jag vilja servera en sushi som inte är så vanlig i Sverige, som kallas Nikkei och är en mix av det japanska och latinamerikanska köket. Men det kräver övning, fortsätter Bilguun.
Den första tiden i Vallastaden har gått bättre än väntat.
– Ryktet om att vi har öppnat har spridit sig snabbt, säger Bilguun.