Bilförsäljningen når nya höjder

Antalet sålda bilar i Linköping har ökat med hela 12 procent jämfört med i fjol. På Engströms Bil ser man fram emot ett nytt rekordår.

Provkör. Sara och Hans Peterson är i full färd med att testköra ännu ett intressant fordon.

Provkör. Sara och Hans Peterson är i full färd med att testköra ännu ett intressant fordon.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-07-24 16:00

Branschorganisationen Bil Sweden har sammanställt hur många nya personbilar som hittills registrerats i Sverige under 2016. I Linköping har försäljningen mellan januari och juni ökat med drygt 12 procent, jämfört med samma period förra året. Det innebär att totalt 3 350 förare i kommunen investerade i nya åk under det första halvåret.

– Det är låga räntor just nu och ekonomin är generellt bra. Sedan får vi hjälp av privatleasingen som blir allt mer populär, både vad gäller små och större bilar. Men försäljningen av begagnade bilar går också som tåget, säger Malin Wärnelius, en av försäljningscheferna på Engströms Bil i Linköping.

Slog rekord i fjol

På Engströms har man definitivt märkt av den positiva trenden inom branschen. Så sent som i våras stod en stor renovering och utbyggnad av företagets lokaler färdig, för att klara av att möta efterfrågan framöver.

– Förra året sålde vi ungefär 4 500 bilar här och trodde att det skulle vara ett stående rekord. Men nu ser vi att det kommer slås i år, det känns helt fantastiskt.

Finns det någon grupp som på senare tid blivit mer benägen att köpa ny bil?

– När det gäller privatleasing handlar det nog om yngre som aldrig haft en bil, eller de som vill skaffa en andra. Men för försäljningen generellt så är det svårt att säga, vi har kunder med alla möjliga behov.

Fler väljer miljövänligt

Om man ska tro statistiken har också allt fler miljöbilar tagit plats på Linköpings gator. Försäljningen av fordon med förnybara drivmedel, som el och etanol, har i kommunen ökat med hela 25 procent de första sex månaderna, jämfört med samma period i fjol.

– Bilindustrin har fokuserat väldigt hårt på att möta miljötänket. Många av våra företagskunder efterfrågar också det. Sedan ökar intresset för miljöbilar även bland privatpersoner, även om priset är lite dyrare. Jag tror att många har insett att miljöbilar inte är tråkiga, utan att det tvärtom finns mycket kraft i dem, säger Malin Wärnelius.

Ska vara billig i drift

I en av hallarna väntar några potentiella kunder på att få ta en provtur. Kraven är få men tydliga.

– Den ska vara bensinsnål, och så ska man så klart sitta bekvämt, säger Sara Peterson.

Hans Peterson instämmer och berättar att paret, som många andra på senare tid, intresserat sig för privatleasing.

– Vi har sett tre bilar som vi är intresserade av och ska provköra. Vi är ute efter en andra bil, som gärna får vara lite mindre, säger han.

Snart är det dags att vrida om nyckeln och rulla ut på vägen. Men först är en besiktning av insidan på sin plats. Då gäller det att ha ett öga för detaljer.

– Den har en kaffehållare! Det är bland det viktigaste av allt, skrattar Sara Peterson.

Rekordår. Försäljningschef Malin Wärnelius på Engströms Bil ser positivt på branschens utveckling.
Rekordår. Försäljningschef Malin Wärnelius på Engströms Bil ser positivt på branschens utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!