Bilen styr med alla fyra

Volvokombin är enkel att parkera i trånga utrymmen, och har en liten vändradie.Den nya tekniken som gör fickparkeringen löjligt enkel heter fyrhjulsstyrning.Det innebär att alla hjulen går att svänga så att bilen kan köras i sidled.

Bakhjulen på Volvokombin går att svänga upp till 16 grader, vilket innebär att den stora bilen känns liten och smidig i stadstrafik.

Bakhjulen på Volvokombin går att svänga upp till 16 grader, vilket innebär att den stora bilen känns liten och smidig i stadstrafik.

Foto:

LINKÖPING2003-10-17 05:29

Framtiden är nära. Om fem, sex år är det möjligt att fyrhjulsstyrning finns som tillval i nya bilar.

Den nya tekniken analyseras och utvecklas på Linköpings universitet, i samarbete med Volvo i Göteborg. En Volvo V70 T5 har byggts om till en rullande provstation, med datorer och processorer som styr hydrauliken till hjulen.

Resultaten av testerna ser hittills mycket lovande ut, och Volvo har därför beslutat att sponsra projektet i ytterligare tre år, med en miljon kronor.

Risk bli åksjuk

På torsdagen visades den unika Volvon för pressen, och universitetets rektor Mille Millnert, som fick provköra bilen med fyrhjulsstyrning.

- Jag tycker det är häftigt. Men risk finns att man blir åksjuk när bilen svänger hit och dit, kommentar Millnert.

Projektledaren Magnus Sethson är nöjd med utvecklingen av projektet. Hittills. Men mycket finns kvar att göra.

- Bilen är stor, men känns ändå liten och smidig i stadstrafik. Svängradien har exempelvis halverats till omkring sex meter jämfört med en vanlig bil, konstaterar Sethson.

Projektet ingår i utbildningen för studenter som specialiserat sig på systemteknik på maskinteknisk linje. Genom att studera verkliga ingenjörsproblem stimuleras studenterna på ett helt annat sätt. Man kan gott säga att det stundtals svänger rejält i projektarbetet.

- Den här projektformen sporrar teknologerna i utbildningen. De får vara med och utveckla system som kan användas i verkligheten, och det uppfattas som mycket givande, säger Sethson.

Bästa examensarbete

I år har studenterna i projektgruppen fått ett hedersutnämnande för bästa examensarbete i konkurrens med 33 högskoleprojekt i landet. Stimulerande, och ett fint erkännande för Linköpings universitet.

- Det är glädjande att arbetet uppmärksammas. När bilen visats upp på mässor har intresset varit mycket stort, säger Sethson.

Fyrhjulsstyrning är egentligen ingen nyhet. Det finns biltillverkare som tagit fram mekaniska system. GM och Toyota är några som har aktiv bakhjulsstyrning. BMW nya 5-serie och Honda har passiva system. Volvo har valt ett hydrauliskt.

I den första provbilen som universitet fick av Volvo, en kit car som liknar sportbilen Lotus, finns ingen mekanik. Varje hjul styrs här av en dator.

På provbilen kan bakhjulen svängas i plus, minus 16 grader. Men målsättningen är att kunna ställa hjulen i 90 grader och fickparkera bilen i sidled. Det är ingen utopi, men vägen dit är lång.

"Bara första steget"

- Vi ser det här som en forskningsplattform. Men det är mycket arbete kvar till att bilen ska kunna parkeras i sidled eller automatiskt, med en knapp på instrumentpanelen. Det behövs fler analyser, bland annat hur föraren uppfattar den nya tekniken.

Professor Jan-Ove Palmberg har tagit initiativet till projektet med individuell hjulstyrning, genom kontakter med Volvo i Göteborg. I konkurrens med flera universitet och högskolor i landet vann Linköping kampen om att utveckla systemet.

- Det här är bara första steget. Det går att utveckla tekniken, och öka säkerheten. En bil som ändrar kurs när en förare somnar kan exempelvis automatiskt styras tillbaka i rätt riktning på körbanan. Jag tror att ett sådant system kan finnas i serietillverkade bilar om några år, säger Palmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!