BILDEXTRA: Tjuvkika på nya stadsdelen

Mattias Norräng och Lotta Johansson har bara bott i sin villa i Vallastaden i fyra veckor. ”Men vi hejar och pratar redan med grannarna”, säger de. Därmed har ett av målen med den mycket speciella stadsdelen uppnåtts.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-09-01 18:00

Vi kör in i Vallastaden via Lambohovsleden och Södra entrén. Det är svårt att föreställa sig att det inte gått mer än fem år sedan spaden sattes i marken här för första gången, i det som då var en gigantisk åker. I dag är det som att kliva rakt in i en annan värld.

Vi passerar det stora ”flikiga” parkeringshuset, som i själva verket är ett multihus och heter Flustret. Här kan boende i området ställa sina bilar, att parkera vid fastigheterna är inte tillåtet. Bilar passar helt enkelt inte in i den tätbebyggda lilla staden. Men Flustret är som sagt inte bara ett parkeringshus utan består också av bland annat miljöstation. Alla områdets sopor forslas med hjälp av en stor sopsug i kulverten under staden till miljöstationen och hämtas av sopbilar. Vänligt mot miljön.

Och, som sig bör i ett Fluster, finns också bin. De bor på byggnadens tak.

Kommunikationschef Elisabeth Falk möter upp och guidar oss längs södra sidan av Broparken. Det som från början var en smal del av Smedstadsbäcken har byggts ut till ett vackert grönskande område som går som ett bälte rakt igenom området. Södra stranden är lite ”vildare” med natur- och ängsmark, stenar och spänger medan norra stranden är mer ordnad för att boende och besökare ska kunna ta sig fram med rullatorer och barnvagnar på uppbyggda vägar och terrasser.

Allt är minutiöst och fiffigt genomtänkt.

Ni känner till förutsättningarna; Vallastaden kommer att bestå av drygt 1 000 bostäder för omkring 2 500 personer. Inget hus får vara det andra likt och en arkitekt får inte rita två hus som ligger bredvid varandra. Mångfalden och variationen tullar man inte på. Radhus, parhus, villor, generationsboenden, bostadsrätter och hyresrätter i olika storlekar blandas vilt men välplanerat. Det är tillåtet att bygga sex våningar höga hus, men det finns ingen begränsning för takhöjden på varje våning.

– Det innebär att några arkitekter har ritat in dubbel takhöjd och då skjuter förstås byggnaderna iväg, säger Elisabeth Falk.

Det betyder också förbättrade möjligheter att bygga i trä. En trästomme tar mer plats än en betongstomme, men eftersom höjden inte spelar roll kan flera av sexvåningshusen snickras ihop med hammare och spik.

Grönskan är ett annat genomgående tema. Varje tomt ska till exempel ha ett fruktträd. Och det finns flera vinterträdgårdar och avgränsade ytor till de olika husen som är avsedda för odling. Därtill kommer Felleshusen. Sju stycken ståtar i området likt gigantiska växthus. De ska hålla ett klimat som liknar det i södra Spanien och tanken är att kvarterets invånare gemensamt ska nyttja husen och odla tillsammans. Där finns dessutom övernattningslägenhet, kök, toalett, dusch och stor terrass.

Gemenskapen, ja. Den är ännu ett av målen i Vallastaden. Husen är byggda tätt ihop för att skapa förutsättningar för möten och för att invånarna ska lära känna varandra.

– Man ska kunna gå på ena sidan av en gata eller gränd och lätt se vem man möter på andra sidan, förklarar Elisabeth Falk.

– Visst har det fungerat, säger Mattias Norräng och Lotta Johansson och bjuder in till en snabbvisning i sitt nya hus Villa Norräng.

– Vi har ju varit här länge eftersom vi har varit med och byggt, men det har bara gått fyra veckor sedan vi flyttade in på riktigt och vi märker redan av gemenskapen i området. Man tjoar och hejar och många stannar för att prata en stund eller fråga något.

Mattias lägger plattor på gången fram till ytterdörren. Det är bråda dagar, när Expot startar på lördag är Villa Norräng en av hemutställningarna. Villan är byggd i lättbetong med en fasad av obehandlat cederträ. Innerväggarna är putsade och all grå cementyta har bevarats. Till och med trappstegen i det höga trevåningshuset är gjutna i betong.

– Vi har bott på landet i 16 år och ville komma närmare city. Det här är en unik chans för vi insåg ju att det inte går att hitta en villatomt så nära stan någon annanstans. Dessutom får vi bygga som vi vill, helt utan ramar.

Vi bestämmer att komma tillbaka till Villa Norräng och göra ett större hemma hos-reportage i Bostad om några veckor, och kliver ut i myllret igen.

Det bankas, grävs, sopas och sågas överallt.

Anders Samuelsson torkar sig i pannan. Han äger företaget Arbetslaget i Östergötland AB och ansvarar för alla kommunala planteringar i Vallastaden.

– Det är körigt, säger han.

– Om ett par dagar ska vi plantera 109 träd. Vi kan ju inte komma igång förrän alla andra är klara med stenläggning och sånt. Vi är sist i kedjan, men syns mest. Och nu på slutet blir det lite panik, allt måste ju bli klart så vi tar till kvällar och nätter.

Så det blir skönt när Expot kommer i gång?

– Jaa! Då ska jag pusta ut på en ö i Grekland.

Vi fortsätter längs Fredrik Hasselqvists gata och trampar på en trasmatta av sten. Här ligger husen tätt, förstås, och byggmaterialen avlöser varandra. ”Designradhuset” sticker ut lite extra. Det är ritat av Kjellgren Kaminsky Architecture och för tankarna till ett godishus. Fasadplattorna av fibercement i en brun och två röda nyanser är lagda i olika mönster. Huset är i själva verket ett radhus i tre våningar för fyra familjer och har trädgård med uteplats.

På andra sidan Smedstadsbäcken ligger trähuset ”iValla” som ritats av Omniplan arkitekter. Det är fyra våningar högt med plats för 20 lägenheter och terrass på taket. Men det allra mest spektakulära är att huset är byggt för att vara föränderligt. Ledningar och andra installationer dras under innergolvet och är därmed enkla att nå. Huset är byggt i små boxar och de som bor i huset kan lätt flytta väggar, kök och badrum.

Vi strosar över en ”äkta matta” på det lilla torget som heter Alva Myrdals plats och fortsätter längs gator och gränder ut på Kunskapslänken. Här står fasaderna sida vid sida i skön kontrast till varandra och vi fastnar vid det skinande ”Glashuset” i blått betongglas. Fönster och dörrar är extra höga för att öka insläppet av ljus och ett par av lägenheterna har över tre meter i takhöjd.

Ja, det går helt enkelt att vandra omkring i Vallastaden och inspireras och fascineras hur länge som helst. Det finns hela tiden något nytt att titta på.

Ett besök på Expot som pågår mellan 2 och 24 september är att rekommendera. Här i Corren Bostad kommer vi att göra nedslag i flera av de annorlunda bostäderna framöver. Välkommen in i en ny spännande värld!

Expo-fakta:

Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 pågår 2-24 september.

De flesta utställningarna har öppet under hela expot. De privata hemmen som visas upp har dock begränsade öppettider.

Läs mer på www.vallastaden2017.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!