I vissa rum är det kolsvart. Endast ljus från mobillampan leder oss in genom byggarbetsplatsen. I mitten av entréplanet möts vi av högar av bråte. Några meter in lyfter två män i arbetarbyxor med gemensamma krafter bort en vägg, till radions dunkadunka.
I den kulturhistoriska byggnaden är inte mycket sig likt. Sedan Fenomenmagasinets lokaler i Gamla Linköping blev tillgängliga före sommaren, har inredning rivits ut, ny ventilation satts in och något helt nytt börjat ta form innanför träväggarna.
– Vi har skrapat ihop 1 800 kvadratmeter och det räcker gott för oss i dagsläget. Sen har ju givetvis älgar och flygplan försvunnit som tog mycket plats förut, säger Magnus Wetterö, vd för bolaget som ligger bakom LasseMajas deckarhus.
Förhoppningen var tidigare att kunna öppna den nya familjeattraktionen i början av 2023 och nu är det spikat att det ska ske i vecka sex. Den del som innefattar kafé, bokhandel och upplevelsevärld beräknas rymma runt 250 personer och cellerna med mysterium att lösa drygt 100 personer. Målen är högt satta – teamet bakom satsningen räknar med en dragningskraft till Linköping inom en radie på 20 mil.
– Vi hoppas kunna locka 100-150 000 besökare om året när vi springer full fart och vi tycker det är en högst rimlig kalkyl, säger Magnus Wetterö.
Det har varit ett visst hemlighetsmakeri bakom deckarhusets utformning tidigare, men med mindre än ett halvår kvar till öppning får vi ta del av flera skisser och planer. Deckarhuset kommer att delas upp i två delar. Den ena beskrivs som en blandning av Fort Boyard (känt från "Fångarna på fortet") och Pokémon Go.
– Det är en familjeaktivitet som görs i grupp där deltagarna är klädda i LasseMaja-kläder. En cell, eller kapitel som vi kallar det, kommer att kunna rymma fem personer och vi har 21 olika kapitel.
Magnus Wetterö berättar att det ibland kommer att finnas skådespelare på plats, men bara undantagsvis. Konceptet bygger på att Lasse och Maja är borta och behöver hjälp av smådetektiver för att lösa uppdragen.
– Vi kommer att jobba med nåt vi kallar för "digifysiskt", där vi blandar det digitala lagret med det fysiska. Alla kommer att få en "detektivplatta" och man ska lösa ett fysiskt problem, men du kommer också att få leta efter digitala lösningar som till exempel fingeravtryck och dna. Det är mig veterligen första gången man gör en sån här hård mix mellan en digital och en fysisk verklighet – och det är både skrämmande och roligt.
Utöver de tre olika mysterierna att lösa så kommer det finnas en publik del som är utan inträde – där man kan gå runt och titta på fasader, köpa böcker och fika i uppbyggda miljöer från barnböckernas Valleby.
– Det blir både polisstation och bank och man kommer att kunna fika på Café Bernard & Panini. Det är väldigt mycket som är tematiserat. Alla som kan sitt Lasse-Maja och sitt Valleby kommer att känna igen sig i minsta detalj.
Utvändigt bevaras det gamla sockerbruksmagasinet i sitt ursprungliga skick. Entrén ska dock flyttas från gaveln där den varit för Fenomenmagasinet till innergården mellan magasinet och den åttakantiga tillbyggnaden. Magnus Wetterö ser också en nedsänkt glasskiosk framför sig, som gör att kioskens höjd över mark är anpassad för barn.
Turerna kring deckarhusets inflyttning har varit många. I början av 2022 tecknades hyresavtalet hos fastighetsägaren Kulturfastigheter. Fenomenmagasinet fick några månader på sig att lämna lokalerna och göra plats för satsningen som Linköpings kommun spår kommer att ha en stor betydelse för den framtida besöksnäringen.
Förhoppningen är att etableringen ska dra besökare till området tillsammans med Friluftsmuséet Gamla Linköping, Flygvapenmuseum och kommande nya Fenomenmagasinet.
Vad kommer den här satsningen att kosta?
– En rimlig kostnad för enbart vår del ligger på strax över 20 miljoner, sen finns det andra delar som att bygga om utanför, parkeringar och marknadsföring som tillkommer utöver det, säger vd Magnus Wetterö.
Enligt honom har kostnaderna kunnat hållas nere, då pandemin gett teamet bakom deckarhuset tid att stå för mycket planering och idéskapande själva, istället för extern hjälp.
– 20 miljoner är mycket pengar, i synnerhet för en smålänning som mig, men i den här världen så...ja, jag ska inte säga att det är gratis, men vi har varit väldigt sparsamma med pengarna.