Elevprotesten inför beslutet: "Borde tänka på barnen"

In i det sista gjorde barn och föräldrar allt de kunde för att stoppa beslutet om skolnedläggningen. Med egengjorda plakat i händerna fick de uttrycka sin ilska framför stadshuset.

Gabriel Yalda tillsammans med klasskamrater på Fredriksbergsskolan. "Det är barnens hälsa som jag fokuserar på. Det borde politikerna också göra", säger han.

Gabriel Yalda tillsammans med klasskamrater på Fredriksbergsskolan. "Det är barnens hälsa som jag fokuserar på. Det borde politikerna också göra", säger han.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-03-23 16:20

Redan när Corren är på plats vid Stadhuset en timme innan barn- och ungdomsnämndens sammanträde börjar har fem barn ställt sig på trappan framför entrén. Fyra fjärdeklassare och en förstaklassare från Fredriksbergsskolan. En av de fyra skolor som dagens första mötespunkt gäller. De håller upp sina hemmagjorda plakat med uppmaningar om att stoppa nedläggningen av deras skola.

Bakom dem står flera ordningsvakter, precis som vid alla ingångar till stadshuset den här dagen. Senare kommer även en polispatrull.

undefined
Ordningsvakter fanns under torsdagen på plats utanför Stadshusets samtliga entréer.
undefined
Therese Lundman är på plats med sina tre barn. Äldsta sonen William är 7 år och går i Fredriksbergsskolan. Småsyskonen, 4-åriga Kian och 2-åringen Elvis, hoppades på att börja där när det blev deras tur.

Minuterna går och fler demonstranter strömmar till, både stora och små. Therese Lundman är en av dem. Hon är på plats med sina tre barn, 7-åriga William går redan i Fredriksbergsskolan. Småsyskonen, 4-åriga Kian och 2-åringen Elvis, hoppades på att börja där när det blev deras tur.

– Jag tycker att det är ett otroligt korkat förslag. Det känns som att de gått bakvägen med det här beslutet, vi har haft en vecka på oss. Tidigare har vi stannat i området för skolan, men nu får vi se hur det blir, säger Therese.

undefined
Elev lyssnar på politikerna under demonstrationen.

När det är 45 minuter kvar till mötet, kommer Björn Alling (V) ut. Han sitter i nämnden som opposition och är motståndare till förslaget. Inför demonstranterna kallar han beslutsunderlaget för "ett hafsverk". Barnen står tysta på trappan och lyssnar när de vuxna pratar.

Vi pratar med Maria, förälder till två av barnen som står med plakat på trappan.

– Vi är extremt missnöjda med detta förslag. Vi ska göra allt vi kan för att stoppa det. Vi kommer inte att ge oss.

Har du någon förståelse för att man behöver spara pengar?

– Självklart så förstår jag det, för vi vill ju ha bra kvalitet i skolan. Men jag tycker inte att man kan fatta ett så här omfattande beslut på ett så här kortfattat och odemokratiskt sätt. Det kan vara så att man kommer fram till det ändå, men inte på det här sättet.

undefined
Elias Aguirre och Kristina Edlund träffade skolbarn utanför Stadshuset en halvtimme innan mötet där beslutet om skolnedläggningen klubbades.
undefined
Många elever gjorde allt de kunde för att in i det sista få stopp på kommunens beslut om skolnedläggningar.

Med 30 minuter kvar till mötets öppnande kommer kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre ut på trappan.

– Jag tycker det är viktigt att visa respekt mot de som ändå kommit hit och visat vad de tycker, säger Kristina Edlund (S).

Femteklassaren Gabriel Yalda står tillsammans med några klasskompisar från Fredriksbergsskolan. I händerna håller han ett plakat som han tillverkat själv. Han anser att politikerna tänker för mycket på ekonomin och för lite på barnen.

– En sak som jag vill säga till politikerna är att de själva har varit barn en gång, med känslor. Det är barnens hälsa som jag fokuserar på. Det borde de också göra, säger han.

undefined
"Jag är här för att jag är helt emot det här förslaget och idén. Elias (Agurrie) och de andra tänker för lite på skolan och barnens hälsa. De tänker mest på ekonomin. Vi barn har också en hälsa och känslor. Han måste tänka mer på oss. Vi är en bra skola. Vi vägrar stänga ned", säger Gabriel Yalda.
undefined
Elever lyssnar på Eilas Aguirre och Kristina Edlund. Många undrade varför just deras skolor behövde stängas.

Klockan tickar. En kvart återstår. I en svart barnvagn ligger Melker, 6 månader, och sover. På vagnen finns ett budskap från honom.

"Jag vill gå på Fredriksbergsskolan."

Det är mamma Jessica Stern som har skrivit plakatet. Storebror Edvin 7 år, går redan där. Och mellanbrodern Hjalmar 5 år, skulle ha börjat där nästa år.

– Jag förstår att resurserna inte är oändliga. Men mitt barn behöver förberedelsetid. Om beskedet kommit i höstas eller vi haft mer tid så hade jag haft mer förståelse.

undefined
"Stäng inte vår skola" skanderade eleverna som tillverkat egna skyltar med samma budskap.

Samtidigt som åhörare börjar släppas in genom de tunga trädörrarna till Stadshusets huvudentré börjar några barn skandera samma ord om och om igen. "Rädda Atlasskolan".

Klockan slår 13. Skolnedläggningarna är första beslutsärendet på dagordningen.

undefined
Många elever och nästan lika många plakat samlades framför stadshuset inför beslutet som innebar slutet för deras skolor.
Förslaget om nedläggning

Barn- och ungdomsnämndens första beslutsärende under torsdagen är förslaget att avveckla fyra grundskolor (Fredriksbergsskolan, Rappestad skola, Atlasskolan och Ljungs skola) och elva förskolor.

Enligt S+M-styret är orsaken färre elever än väntat i skolorna, vilket bland annat beror på den kraftigt minskade invandringen.

Den korta tiden mellan förslag och beslut har fått kritik, men förklaras med att man inte ville oroa fler skolor och att ett snabbt beslut är bättre för de berörda eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!