Unik bildskatt från Saab i Linköping görs tillgänglig

En unik bildskatt från Saab i Linköping görs tillgänglig för alla på nätet. Det handlar om cirka 150 bilder som kommer från den kände fotografen KW Gullers samlingar. Men nu ber initiativtagarna allmänheten om hjälp.

Cirka 150 bilder från Saab i Linköping har gjorts tillgängliga på nätet. Bilderna kommer från fotografen KW Gullers samlingar. (Bilderna är något beskurna.)

Cirka 150 bilder från Saab i Linköping har gjorts tillgängliga på nätet. Bilderna kommer från fotografen KW Gullers samlingar. (Bilderna är något beskurna.)

Foto: Nordiska museet, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Linköping2023-04-13 06:12

Det är Flygvapenmuseum, Wikimedia Sverige och Nordiska museet som har inlett ett samarbete. Det handlar om att tillgängliggöra drygt 150 Saab-bilder som kommer från K W Gullers samlingar. Bilderna är tagna från 1940-talet fram till 1979. 

Fotografen Karl Werner Gullers (1916–1998) startade egen verksamhet år 1938. Förutom mängder av reportage i tidningar som Vi och Allers gjorde han 100 fotoböcker i både färg och svartvitt. I början av 1990-talet förvärvade Nordiska museet cirka 500 000 negativ från Studio Gullers. "De utgör en unik dokumentation av de genomgripande förändringar Sverige genomgått under 1900-talet", skriver Nordiska museet på sin hemsida

undefined
Det finns flera bilder i samlingen som har bildtexten "Männen bakom B-17". Planet flög första gången den 18 maj 1940, under brinnande världskrig. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Viggen under tillverkning i Linköping. (Bilden är något beskuren.)

Bilderna riskerade att gå förlorade när vatten läckte in i Nordiska museets fotoarkiv, men fotografierna frystes ner och tinas nu försiktigt upp och digitaliseras ett efter ett. De släpps under fri upphovsrättslicens på Wikimedia Commons.

Bilderna från Saab i Linköping visar bland annat produktionen av stridsflygplanen Draken och Viggen, men problemet är att det finns knapphändig information om exakt när bilderna är tagna och vilka personer som är porträtterade. Den kunskapsluckan ska nu förhoppningsvis täppas till med hjälp av tidigare Saab-medarbetare. 

– Vi är intresserade av att få fram mer information om bilderna. Det kan till exempel handla om vilka personer som är med på bilderna, exakt plats där bilden togs. Det kan också handla om förklaringar till vad personerna på bilderna gör, säger Josefine Hellroth Larsson, projektledare på Wikimedia Sverige.

undefined
En bild från en serie som kort och gott fått titeln "Saab flygverkstäderna Linköping". (Bilden är något beskuren.)
undefined
Ännu en bild från sviten "Männen bakom B-17". (Bilden är något beskuren.)

Informationen som samlas in kommer att ingå i dokumentationen kring varje bild och görs fritt tillgänglig för alla intresserade. Informationen samlas även in av Nordiska museet i Stockholm.  

Den 27 april, mellan klockan 17.00 och 19.00, välkomnas alla som kan bidra med information om bilderna till Flygvapenmuseum. "På så sätt blir mer kunskap tillgänglig för fler att ta del av kring industrihistorien, och det blir enklare att koppla samman information och sprida fotona vidare", skriver mediedatabasen Wikimedia Commons i ett pressmeddelande. 

Inbjudan har gått till bland annat föreningen för Saab-veteraner samt Östergötlands flyghistoriska sällskap.

undefined
Här tillverkas stridsflygplanet Draken i Linköping. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Ännu en bild från Saab i Linköping. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Ett Draken-plan under tillverkning i Linköping. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Mängder av Draken-plan under produktion i Linköping. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Ett Viggen-plan i luften. (Bilden är något beskuren.)
undefined
Arbete i Saabs fabrik i Linköping. (Bilden är något beskuren.)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!