Vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen fick redaktionen ett första tips om det fallna trädet. Väl på plats kunde vår reporter konstatera att trädet har dragit med sig en stor bit asfalt från den närliggande trottoaren och att trädet har landat över en parkbänk.
Trädet har fallit i närheten av en fotbollsplan i Gottfridsberg, precis intill Hjälmgatan. Hjälmgatan är en cykelväg som går mellan Hunnebergsgatan och Bjälbogatan.
När vi når Charlotta Holmgren, tillförordnad avdelningschef på kommunens stadsmiljöavdelning, kan hon se att kommunens kontaktcenter precis har upprättat ett ärende om det fallna trädet. Anlitad entreprenör är på väg till platsen.
– Om det sker på kommunal mark är vi ansvariga, och i normala fall går såna här ärenden direkt till vår entreprenör. Jag kan se att de är på väg. De ska kolla på trädet och se vad de behöver göra just nu – vad som är akut och inte, säger Charlotta Holmgren.
Kommunens driftsingenjör Mårten Borg bekräftar:
– När sånt här händer kontaktar vi våra entreprenörer som åker ut till platsen och tar bort trädet. Syftet är att i möjligaste mån säkra upp så att det inte händer några fler olyckor.
Stora träd i närheten av cykelvägar eller parker, besiktar ni dem?
– Ja, det gör vi. Vi har en ständig tillsyn. Men som du förstår är det rätt så stora mängder träd och grenar som riskerar att ramla ned. Det är en rätt otäck historia egentligen, men både vi och våra entreprenörer håller koll på det hela, säger Mårten Borg.
Varför har det här trädet fallit till marken tror du?
– Det är olyckligt givetvis. Det står säkert så till så att en hård vindby har kommit åt och tagit ner det. Även om vi besiktar träden kan det hända saker som man inte riktigt har grepp om – allt går inte att förutse. Träd kan vara oberäkneliga och vi gör givetvis vad vi kan för att förhindra att såna här olyckor inträffar.
Vid klockan 14.45 meddelar vår reporter att kommunens entreprenörer är på plats. Med motorsåg delas trädet upp i flera delar – delar som därefter flyttas och läggs i en hög med hjälp av en lastmaskin.
Kommunens entreprenör är företaget Terranor AB.
– Vi sågar upp trädet i dag och kör bort det imorgon, till en ristipp som kommunen tillhandahåller. Trädet drog med sig en del av trottoaren som måste lagas. Vi har skyltat upp en varning där så länge, säger Peter Berger, platschef i Linköping.
Enligt Peter Berger är det helt klart vinden, men också torkan, som är orsaken till att trädet föll.
– Den här torkan som har varit nu, och i flera år egentligen, gör att träden mår sämre – så vi har väldigt många torra träd just nu. När träden inte får tillräckligt med vatten blir de bräckligare. Man ser hur de kämpar, säger platschefen.