SMS (short message service) introducerades för att operatörerna skulle kunna skicka meddelanden till sina abonnenter. Sedan kom någon på idén att släppa den fri, och snöbollen kom i rullning. Nu väntas samma succé för MMS - ett SMS fast med bilder.
För den som tänker köpa en mobil i julklapp till någon när och kär väntar en vandring i en sannskyldig djungel.
Minst 75 modeller av GSM-telefoner finns på marknaden, av minst tolv olika fabrikat. Ungefär en tredjedel av dem är utrustade med GPRS (General Packet Radio Service, direkt uppkoppling till datanätet).
Någon riktigt "basic" telefon finns knappast att köpa. Även i den lägsta prisklassen finns apparater fullpackade med funktioner.
Fullpriserna varierar mellan 1 000 och 10 000 kronor. Men i verkligheten är det inte många som betalar det angivna riktpriset. De telefoner som säljs med abonnemang kan vara kraftigt rabatterade, ända ner till 0 kronor.
-- Det fungerar ungefär som en avbetalning, men man får kostnaden på abonnemangsfakturan. Vi tycker det där har blivit lite uttjatat och jobbar mer med andra typer av erbjudanden, säger Fredrik Karlsson, butiksansvarig på Dialect Malm-slättsvägen i Linköping.
Lite dyrare mobiler kan man också köpa på vanlig avbetalning. En 3 000-kronorstelefon som betalas på tolv månader kostar hos Dialect totalt 3 570 kronor.
I början gick operatörerna in och sponsrade försäljningen för att fylla marknaden med telefoner. Ändå har det funnits en tydlig boskillnad mellan dem och tillverkarna. Nu slår brittiska Vodafone in på en ny väg. Panasonics modell GD87 finns att köpa med Vodafone-logo och förinställningar enligt operatörens önskemål.
-- Allt är låst till Vodafone. Sådant kommer vi att få se mer av framöver, spår Fredrik Karlsson.
Lita på att Telia och Comviq/Tele 2 noga bevakar utvecklingen. Fredrik Karlsson ser en tuff och sund konkurrens mellan operatörerna, som kommer konsumenterna tillgodo genom lägre priser.
Hårdvaran däremot blir knappast billigare.
I hans butik kostar de vanligaste telefonerna i dag mellan 990 (Nokia 3310) och 3 000 kronor (utan abonnemang). Där någonstans går smärtgränsen för normalkonsumenten, som då kan få till exempel en Sony Ericsson T300 med färgskärm, möjlighet att skicka bilder via MMS och koppla till en digitalkamera (som dock kostar ytterligare 1 800 kronor).
MMS är lockande inte minst för unga mobilanvändare. Även här är det Vodafone som är först. Fram till 31 januari är tjänsten gratis, därefter kommer ett meddelande att kosta 4 kronor och 80 öre, nästan fyra gånger så mycket som ett SMS.
Ska man köpa en mobil i julklapp till sin tonåring är kontantkort att rekommendera. Åldersgränsen för eget abonnemang är dragen vid 18 år, och många är de föräldrar som slitit sitt hår i förtvivlan över fyrsiffriga fakturor.
Det går att få rabatt även på kontantkortstelefoner, men då är att telefonen låst till samma operatör under exempelvis ett år.