Bidragsfusk på över en miljon kronor har stoppats

Kommunen har, med fem nya heltidstjänster, tagit ett krafttag mot bidragsfusket i Linköping. I en första rapport redovisas åtgärder som har sparat över en miljon kronor.

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, meddelar att kommunens satsning mot bidragsfusk har gett resultat. Under de två första månaderna stoppades utbetalningar för över en miljon kronor.

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, meddelar att kommunens satsning mot bidragsfusk har gett resultat. Under de två första månaderna stoppades utbetalningar för över en miljon kronor.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-02-23 17:59

Fredrik Lundén (M) är ordförande i Linköpings arbetsmarknadsnämnd. I slutet av förra året sjösatte hans förvaltning den satsning som han och alliansen aviserade i februari 2021. Med fem handläggare som jobbar heltid med att granska kommunens utbetalningar av ekonomiskt bistånd skulle bidragsfusket motverkas. Nu har en första uppföljande rapport presenterats.

undefined
"Det är viktigt att stävja bidragsfusket i tid", säger Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande i Linköping.

– Visserligen startade verksamheten den 1 oktober men man hade egentligen inte arbetat aktivt i mer än ungefär två månader när vi fick rapporten i januari. Då hade man hunnit stoppa och återkrävt felaktiga återbetalningar av ett värde på över en miljon kronor, säger nämndordföranden Fredrik Lundén.

– Det är både bra och dåligt, ett tvåeggat svärd skulle man kunna säga. Det är trist att de här åtgärderna behövs men det är bra att vi hittar felaktigheterna. Signalvärdet är stort – vi jobbar hårt för att hitta bidragsbrotten.

I den budget som klubbades av riksdagen i november 2021 ingick utökade statsbidrag till Sveriges kommuner. Detta gör att arbetsmarknadsnämndens utökade arbete mot bidragsbrott finansieras med ytterligare 1,5 miljon kronor under första halvåret 2022.

– Därefter är tanken att verksamheten ska vara självfinansierad, att den stoppar fler felaktiga utbetalningar än den själv kostar, säger Fredrik Lundén.

undefined
Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen – som inrättades av regeringen 2016 – har beräknat att det årliga bidragsfusket uppgår till 5,5 procent av landets totala utgifter. Pensionssystemet undantaget. Det innebär att 275 miljarder skattekronor riskerar att hamna i fel fickor mellan åren 2018 och 2030.

Består alla felaktiga utbetalningar som har hittats av bidragsbrott?

– Nej, allt är inte avsiktligt. En del beror på att man har glömt att ange en inkomst eller att man har fått studiebidrag, man har inte fått till ansökan rätt helt enkelt. Samtidigt består en hel del av det som har upptäcks av relativt utstuderat fusk.

– Det kan till exempel röra sig om att man bor ihop med sin partner även om man formellt har skilt sig eller att man inte uppger de inkomster som man har haft trots upprepade frågor från oss.

Alla misstankar om fusk polisanmäls.

– Sedan är det ju upp till polisen att ta det vidare, säger Fredrik Lundén.

Förutom extrapengarna mot bidragsfusket får arbetsmarknadsnämnden också en halv miljon kronor för att stärka upp säkerhetsorganisationen.

– All social verksamhet är tämligen utsatt, när man tar beslut om andra människors liv och försörjning. Det har visat sig på några håll att tjänstemän utsatts för hot och trakasserier. Exakt vad de här pengarna ska gå till vill jag inte gå in på i detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!