"Biblioteket – rum för alla" heter projektet som nu pågår på Stadsbiblioteket. Syftet är att öppna upp så att fler känner sig välkomna bland hyllorna, skapa naturliga mötesplatser och ge mer plats åt barn och unga.
– Vi vill se till att båda våra plan på biblioteket blir använda på ett annat sätt. Vi vill öppna upp rummet, för vi har väldigt mycket bokhyllor som står ganska tätt. Framför allt på nedre plan, säger Marie Sääf, bibliotekschef för Linköpings stadsbibliotek.
Där nere finns i dag det som kallas "Öppet magasin" där man samlat äldre böcker. Nu vill man ta bort den här funktionen och ställa alla böcker sorterade efter ämne. Gamla böcker om motor ska alltså stå bredvid nya om samma ämne.
Dessa förändringar innebär att biblioteket måste göra sig av med böcker, ljudböcker, dvd:er, cd-skivor med mera. Därför ska nu bibliotekarierna få i uppgift att gå igenom och gallra ut cirka 25 procent av samlingen, som i dag består av runt 40 000 exemplar av media.
– Jag förstår att det låter väldigt mycket med 25 procent. Men det är inte extremt på något sätt. Jag tror inte att det kommer att upplevas som så mycket, för det kommer att finnas mycket böcker kvar.
Gallringen kommer dels att göras utifrån vad som används och inte. Men också utifrån vad som anses värdefullt och bör finnas kvar.
– Det är inte bara det som inte används för dagen som ska slängas, det ska också göras en kvalitétsgenomgång av vad vi behöver ha.
Riskerar många gamla böcker att försvinna?
– Man måste väga in om de är speciellt värdefulla av något slag. Vi ska göra den bedömningen och jag tror att det går att göra det här en bit utan att vi behöver ta några känsliga beslut. Men jag tror att fler gamla böcker kommer rensas ut än nya.
Bibliotekarierna kommer att få titta på varje bok och bestämma. Vissa av de nyare böckerna i samlingen kan finnas i kanske tio exemplar och då kan man rensa där.
Biblioteket i Linköping delar katalog med många andra bibliotek i Östergötland. Det ska man också ta hänsyn till i rensningen.
– Har vi en bok här som inte lånats ut på fem år och den finns på fem andra bibliotek i Östergötland, då kanske man kan göra bedömningen att den inte behöver finnas på alla bibliotek.
Vad kommer att hända med böckerna som gallras ut?
– Det har vi inte bestämt än. Vi har haft det uppe på möten huruvida vi ska sälja, skänka eller slänga dem.