Hamlets nuvarande ägare Carola Björkman hoppas innerligt att den nya ägaren ska låta interiören bestå. Hon får starkt medhåll av byggnadsantikvarie Marie Hagsten vid Östergötlands museum.
– Hamlet är unik och verkligen inte vilken restaurang som helst, säger Marie Hagsten, som själv varit gäst där och alltid trivts i den lite murriga 70-talsmiljön.
Egentligen är det lite märkligt att interiören har stått sig så bra genom decennierna, menar hon. I dag är det inne med retro, men så var det inte för 10–15 år sedan.
– Hamlet förmedlar en särskild atmosfär, dels med sin färgsättning, dels med den stora elden i mitten där många kan sitta tillsammans i en cirkel. Det är väldigt mycket 70-tal. Risken finns att eldpartiet ryker, för att lokalen ska få fler platser.
Nu hoppas hon att den nya ägaren, vem det än blir, är medveten om interiörens värde.
– Den personen får mycket gärna ta kontakt med oss på muséet, så kan vi förmedla lite kunskap om hur underhåll av en sådan här miljö kan gå till. Det kräver viss kunskap och speciella material.
Det finns exempel på anrika miljöer som har raserats vid ägarbyten.
– Jag tänker särskilt på ett älskat kafé i Linköping som hade en inredning från tidigt 50-tal. Allt blåstes ut och det blir så fel.
Hamlet är inte q-märkt i detaljplanen. Att riva upp en detaljplan är en lång och mycket ovanlig process. Hamlet skulle kunna bli byggnadsminnesförklarat, vilket ger ett starkt skydd. Det är i så fall länsstyrelsen som driver ett sådant ärende.