– Det här kan leda till fler uppsägningar i ett läge där vi redan har sjuksköterskebrist, säger Helena Eriksson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland.
Besparingarna gäller specialistsjukvårdscentret Sinnescentrum, som bland annat bedriver intensivvårdsavdelningar inom brännskadevård, hand- och plastikkirurgi. Förra året gjorde centrumet ett underskott på 75 miljoner kronor. En orsak som pekas ut till underskottet är det poänglönesystem som används i i två år. Det går ut på att få personalen att ställa upp på att vara flexibla och ta pass på obekväma tider som nätter och storhelger. I utbyte ger dessa obekväma pass fler poäng, vilket gör att de kan gå ner i arbetstid med bibehållen lön.
– Det är inte så många sjuksköterskor som orkar jobba heltid med högintensiv vård. Det här är ett sätt att få dem att kunna fortsätta ett helt yrkesliv, säger Helena Eriksson.
Produktionsenhetschef på Sinnescentrum, Eva-Lena Zetterlund, håller med om att systemet varit hälsofrämjande för personalen.
– Det har varit bra utifrån ett uthållighetsperspektiv. Men ett villkor har varit att systemet ska vara kostnadsneutralt och som det är nu driver kostnaderna iväg i hög takt. Då är det min uppgift som chef att vrida och vända på olika förutsättningar för att få bukt med det, och ett förslag är justera poängmodellen.
Det innebär i praktiken lägre löner?
– Det innebär att poängsystemet inte ska överstiga löneindex eller bli dyrare än en månadslön inklusive ersättning för obekväm arbetstid.
Hur ser du på risken att sköterskor säger upp sig till följd av det?
– Det finns risker med allt och jag är medveten om den frustration som finns. Hade problemet varit lätt att lösa hade inte den här debatten uppstått. Men det finns inget beslut klart än, säger Eva Lena Zetterlund.
Men facket tror att det nu blir problem med bemanningen igen.
– Sedan systemet infördes har svårigheten att hitta personal till exempelvis nätter och storhelger försvunnit. Det här kommer innebära att det blir problem igen och att man tappar kompetens, säger Helena Eriksson.
En undersköterska mejlar till Corren. Hon har jobbat natt inom intensivvården i många år och skulle förlora 5 500 kronor.
"Om detta slår i kraft att poängsystemet försvinner så är det inte bara den specialutbildade sjuksköterskan som säger upp sig. Den specialutbildade undersköterskan är också värd sin vikt i guld", skriver hon till Corren.