För två år sedan flyttades ridverksamheten från Ånestad till den nybyggda anläggningen i Smedstad. Ridhuset och stallet står sedan dess tomma, och ägaren Lejonfastigheter vill riva dem.
Kommunens långsiktiga plan är att bygga bostäder på området, men något arbete med en detaljplan har ännu inte kommit i gång.
– Därför vill vi inte ge rivningslov nu och föregripa detaljplanearbetet. Jag förstår Lejonfastigheter – de har ju kostnader för byggnader som står tomma. Men om man i detaljplanen kommer fram till att man vill bevara byggnaderna är det ju svårt om de redan är rivna, kommenterar bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP).
Slutresultatet kan ändå bli att byggnaderna rivs?
– Det finns värden i området, som stadsantikvarien har framhållit. Men vad som är bevaransvärt eller inte får detaljplanearbetet utvisa, det kan jag inte spekulera i nu, säger Gustafsson.
Erik Styrenius är fastighetschef på Lejonfastigheter. Han är förvånad över att byggnämnden säger nej till rivning och att stadsantikvarien anser att det finns kulturhistoriska värden som måste beaktas.
– Vi har inte sett det kulturhistoriska värdet i en sönderbyggd gammal ladugård. Det är ju inte något renässansslott vi pratar om här, utan en helt vanlig ladugård som är ombyggd i omgångar.
Enligt Styrenius är husen i dåligt skick.
– Anledningen till att vi byggde en ny ridanläggning på Smedstad var ju att den här var gammal, nedgången och för liten. Nu har området blivit lite av ett tillhåll och det sker en del vandalisering. Vi vill riva, dels för att ingen ska komma till skada, dels för att bereda marken för något som vi tycker är nyttigare.
Lejonfastigheter överväger nu att överklaga byggnämndens beslut.
– Antingen det, eller så får vi invänta detaljplanen. Vi håller på och tittar på hur vi ska göra.
Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, räknar med att arbetet med detaljplanen kommer i gång under nästa mandatperiod.
Varför tar det så lång tid, ridanläggningen har ju stått tom i två år?
– Det pågår väldigt mycket i Berga just nu. Vi planerar för bostäder på ett antal platser. Vi kan inte ha alla projekt i gång samtidigt, säger Elias Aguirre.
Vad ska byggas vid Ånestadsstallet?
– Bostäder. Hur många är för tidigt att säga. Det finns också mycket önskemål kring mötesplatser och aktiviteter för unga i området, som vi får titta närmare på.