Hittills har medborgare i Linköpings kommun varit välkomna att skicka in medborgarförslag. Den som haft gott om tid och engagemang har också kunnat starta namninsamlingar för att försöka påverka politikerna. Allt har tagit lång tid och den som lämnat medborgarförslaget har sällan vetat varför tiden gått.
Från och med januari blir allt lättare och tydligare.
Kommunfullmäktige i Linköping beslutade klockan 16.20 på tisdagseftermiddagen att införa något som kallas E-förslag. Det innebär att förslagen publiceras och ligger synliga för alla på kommunens hemsida. Vem som helst kan skriva ett förslag och det ligger där i 60 dagar. Under den tiden kan fler ansluta sig till idén genom att skriva dit sitt namn.
Därefter sorteras de av kommunalrådsberedningen och de förslag som samlat fler än 100 röster behandlas först.
En ny form av namninsamling alltså – åtminstone för Linköping. Idén är dock inte helt ny. I Kinda kommun kallas det Kindaförslaget. Verktyget som ska användas kommer från Storbritannien där det fungerat i flera år. Även andra svenska kommuner använder det.
Malmö är ett exempel. Där önskar en medborgare just nu möjlighet att sätta ut blomlådor som farthinder på smågatorna – än så länge endast en underskrift på den.
Just blomlådor behöver dock ingen föreslå i Linköping – den möjligheten finns redan.
En annan Malmöbo har föreslagit att kommunen ska införa sex timmars arbetsdag inom kommunens äldreomsorg – det har hittills samlat tio namn.
I Linköping beslutade fullmäktige att det ska vara möjligt att lämna förslag och stödja förslag även via telefon eller brev. Allt för att ingen ska hindras av tekniska begränsningar.
En annan fördel med systemet är att det ska finnas ett arkiv med samtliga förslag. Den som har en idé kan därmed se om den är ny – om den inte är det så kan medborgaren få insyn i vad kommunens svar blev förra gången.
I samband med att E-förslag införs tas den gamla modellen medborgarförslag bort.