– En genomgång av ersättningarna har visat att utförarna inte fått täckning för de faktiska kostnader som nattansvaret inneburit, enligt Lise-Lotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden
I beslutet framgår att den ökade nattersättningen inte ska innebära mer administration för utförarna och att förändringen beräknas kosta cirka 18,7 miljoner kronor. Pengar som ryms inom äldrenämndens budget.
Nämnden tog också beslut om att tillfälligt öka grundbemanningen inom vården och omsorgen med start från 27 november och som längst fram till sista augusti 2021.
I våras togs beslut om att snabbutbilda 100 personer som snabbt skulle kunna ersätta ordinarie omsorgspersonal vid sjukdom. Den satsningen drogs ned och i dag finns 50 sådana ersättningstjänster igång.
Beslutet som togs i torsdags handlar i och för sig också om 100 tjänster. Men de ska inte ersätta frånvarande ordinarie personal utan vara ett tillskott utöver ordinarie bemanningen, enligt Lise-Lotte Fager.
– Vi vill ju att sjuksköterskor ska kunna ägna sig åt sitt jobb och undersköterskor åt sitt och vi ser därför behovet, också framåt, av den här yrkesgruppen, säger hon.
Satsningen beräknas kosta 24 miljoner och det är pengar som äldrenämnden ska försöka få statlig ersättning för som en pandemiåtgärd.
– Men det är lite osäkert om vi faktiskt får ersättning och därför ska vi så länge ta av de 55 miljonerna vi blivit beviljade, säger Lise-Lotte Fager.