Beslut om framtidens hemtjänst fick skjutas framåt

Beslutet om upphandlad hemtjänst fick i sista stund skjutas upp. Det visade sig att en central förhandling med Kommunal kom bort i hanteringen.

Det var våren 2020 som kommunalrådet Annika Krutxén (M) tv och Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, till höger, gav besked att valfrihetslagen inom hemtjänsten skulle bort i Linköping. I mitten social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Det var våren 2020 som kommunalrådet Annika Krutxén (M) tv och Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande, till höger, gav besked att valfrihetslagen inom hemtjänsten skulle bort i Linköping. I mitten social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-11-18 19:30

Våren 2020 kom beskedet om att Linköping upphör med lagen om valfrihet i hemtjänsten. Framtidens hemtjänst, som reformen kallas, ska i stället hanteras enligt lagen om offentlig upphandling, från våren 2023. 

Förberedelserna har pågått i drygt ett och ett halvt år. Under äldrenämndens novembermöte skulle frågan om såväl upphandling som ett framtaget förhandlingsunderlag beslutas.

Men ärendet fick i sista stund dras tillbaka.

Enligt nämndens ordförande Liselotte Fager (KD), beror det på fackförbundet Kommunal har begärt en central förhandling.

– Jag fick besked om detta några timmar före mötet. Före den förhandlingen kan vi inte besluta i frågan.

Hade ni glömt bort förhandlingen?

– Jag vet inte hur det här har gått till. Men både jag och förvaltningen fick kännedom om detta på förmiddagen, före mötet.

Vilket ansvar har du för att det blev så här?

– Mitt ansvar är att se till att mbl-förhandlingen hålls inom den tidsram som är bestämd, vilket gjordes. Sedan har den parten sju dagar på sig att kalla till förhandling.

Har någon missat att informera dig om förhandlingen?

– Jag har i dag inte full kännedom om vad som hänt. Det jag vet är att det kom till min och förvaltningens kännedom några timmar före mötet.

Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i nämnden är mycket kritisk till hanteringen av ärendet. Han och Socialdemokraterna är kritiska till upphandlad hemtjänst, de förespråkar hemtjänst i kommunens egen regi. Han säger att många, äldre och personal, är oroliga för hur det ska bli och de tvingas nu vänta ännu längre på besked.

– Det här ärendet har funnit med i över ett och ett halvt år. Man har haft noggranna processer för att säkerställa att beslutet skulle kunna tas på nämndens novembermöte.

Är det inte bra att ta tillbaka ärendet, om det finns oklarheter?

– Jo, men det visar på oordning och oreda.

Therese Waller är ordförande för Kommunal i Linköping. Hon bekräftar att förbundet har kallat till en central förhandling med Linköpings kommun. Skälet till förhandlingen kan hon inte gå in på eftersom ärendet är under sekretess

Förbundet har tidigare uttryckt oro för att medlemmar riskerar att mista sina tjänsteår och andra förmåner om de tvingas byta arbetsgivare i en upphandling. Men om det är detta saken gäller kan inte Therese Waller säga.

Enligt Liselotte Fager är ambitionen att ha ett extra möte nästa vecka och ta beslut då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!