Den inriktningen har kommunens kultur- och fritidsnämnd klubbat.
Friluftsmuseet Gamla Linköping har förhoppningen att kunna använda författaren Elsa Beskows sagofigurer i kulturreservatets miljöer:
- Beskows sagofigurer återfinns i miljöer som motsvarar dem som återfinns i Gamla Linköping och området i stort, säger Johan Lundgren (C) i en kommentar till den inriktning som kultur- och fritidsnämnden klubbade på torsdagen.
Positivt gensvar
Tanken med att använda sagofigurer som farbror Blå eller rentav Petter och Lotta är att personifiera Gamla Linköping för barn:
- Vi har inlett en dialog med Bonnier- Carlsen som äger rättigheterna och det finns ett intresse från deras sida att medverka i detta, säger Johan Lundgren.
Mycket på gång
Arbetet med att "förnya" Gamla Linköping fortsätter och som Corren rapporterat tidigare avser kommunen att utveckla ett nytt besökscentrum med ny reception och turistbyrå, museibutik, biograflokal, utställningssal, skapande barnverkstad, personalutrymmen med mera.
Andra satsningar är en upplevelsestig i Vallskogen och en egen webbplats där kulturområdet marknadsförs på ett självständigt sätt.
"Nya" byggnader
För att upplevelsen av Gamla Linköping inte helt ska domineras av sent 1800-tal och tidigt 1900-tal ska tidslinjen vad det gäller bebyggelsen flyttas fram ända till 1950-talet:
- Det är viktigt att igenkänningsfaktorn är hög när man besöker friluftmuseet, säger Johan Lundgren.
Hög ambition
Det yngsta huset i kulturreservatet idag är från 1920-talet.
Alla satsningar mynnar ut i en målsättning som innebär att området senast i december 2011 ska vara det mest besökta kulturarvet i Östergötland:
- Vi har ingen säker siffra på hur många besökare vi egentligen har men vi ska hitta ett pålitligt sätt att räkna besökarna och då kan vi formulera en målsättning. Ambitionen är att vi ska ha fler besökare än exempelvis Göta kanal, säger Lundgren.