Statsminister Ulf Kristersson (M) befinner sig i den ungerska huvudstaden Budapest på inbjudan av Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Nu på måndag väntas det ungerska parlamentet rösta igenom den svenska Natoansökan.
På en presskonferens med generaldirektören för Försvarets materielverk, Göran Mårtensson, och Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky presenteras att Ungern köper fyra Jas 39 Gripen-plan.
Samtidigt förlänger Ungern ett avtal om stöd och logistik för de fjorton Gripen C/D-flygplan som landet redan hyr av Sverige. Planen övergår sedan i ungersk ägo 2026 och det nya avtalet sträcker sig fram till 2036.
Förhandlingarna har, enligt regeringen, pågått sedan 2021 och den svenska regeringen bemyndigade i juli 2022 FMV att teckna avtal.
De fyra ytterligare planen som Ungern köper är av den äldre C-modellen. Enligt uppgift till nyhetsbyrån TT har det funnits en offert på dessa plan som löper ut nästa vecka, därefter skulle priset ha stigit.
Beslutet innebär att Ungern får en stridsflygflotta med totalt 18 Gripen C/D.
– Med Gripen har Ungern ett av Europas mest kapabla flygvapen. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med den ungerska regeringen och försvarsindustrin, säger Micael Johansson, Saabs vd, i en kommentar.
Saab uppger att företaget att berett att tillhandahålla ytterligare uppgraderingar och support för de ungerska stridsflygplanen bortom 2035.
"Saab och det ungerska försvarsministeriet har också tecknat en avsiktsförklaring gällande förmågeutveckling kopplad till högteknologisk industri och stridsflyg. Inom ramen för samarbetet stödjs även etableringen av ett nytt kunskapscentrum för VR-teknologi i Ungern", skriver den svenska försvarskoncernen i ett pressmeddelande.
Det är Försvarets materielverk, FMV, som har tecknat ett avtal med Saab om att leverera de nya stridsflygplanen till Ungern.
– Vi har haft ett nära samarbete med Ungern om Jas 39 Gripen sedan 2001. De avtal vi tecknar idag kommer att öka Ungerns förmåga betydligt, säger Lars Helmrich, chef FMV verksamhetsområde flyg-och rymd, i en kommentar.
Helmrich fortsätter:
– Dagens avtal är det första av flera avtal som erfordras. Avtal om förlängt logistiskt stöd, löpande uppgraderingar och utbildning fram till 2035 tecknas separat med Saab och övriga parter.
Saab uppger inget ordervärde på de fyra stridsflygplanen.