Beskedet: Språkkrav införs för personal i förskola

Språkkrav och språktest införs för medarbetare inom förskola från 1 januari 2024. Det görs först i förskolor i Berga. Det har Linköpings politiska styre (S+M) beslutat.

Eniga: Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Therese Waller, ordförande för Linköpingsdelen av Kommunal.

Eniga: Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Therese Waller, ordförande för Linköpingsdelen av Kommunal.

Foto: Dennis Petersson/Annika Ekstedt

Linköping2023-12-02 18:00

Redan i höstas startade förberedelser för att införa språkkrav genom ett pilotprojekt i områdena Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll. Projektet är utformat så att chef och medarbetare pratar vid medarbetarsamtal om det finns brister i medarbetarens språkkunskaper. Och om man kommer fram till att det finns brister ges medarbetaren möjlighet till att läsa upp sina svenskkunskaper på arbetstid från 1 januari 2024. En vikarie kommer att sättas in medan medarbetaren studerar.

Utbildningen genomförs av den kommunala vuxenutbildningen. De här åtgärderna riktar sig till den redan anställd personal. Bristande språkkunskaper har visat sig vara ett problem särskilt för barnskötare som gått en barnskötarutbildning inom kommunal vuxenutbildning, eftersom utbildningen i dagsläget inte innehåller svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 (som är på gymnasienivå). Och detta krävs inte heller för att kunna komma in på utbildningen.

För att kunna möta de krav som ställs på barnskötare har komvux i Linköping lagt till svenska 1 och svenska som andraspråk 1, i den befintliga utbildningen till barnskötare. Det börjar gälla 1 januari 2024.

– Det är bra att ha medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter, men vi måste samtidigt säkerställa att alla inom förskolan har tillräckligt hög nivå i svenska. Brister i språket leder på vissa arbetsplatser till missförstånd och går ut över barnens språkutveckling. Det vittnar chefer, medarbetare och fackliga företrädare inom kommunen om, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

undefined
Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är nöjd med att språkkrav och språktest ska införas för personal på förskola i Linköping.

Samtidigt som språkinsatser till fast anställda medarbetare genomförs ska personal, som vill jobba med barn på förskolor inom de två områdena i Berga, genomgå språktest vid nyanställningar. Det startar också i januari 2024. Och det ska gälla både vid tillsvidare- och timanställningar.

Redan nu genomgår barnskötare som vill ha jobb ett digitalt test – som bland annat mäter pedagogisk insikt, relationsskapande och samarbetsförmåga. Och nu ska även kunskaper i det svenska språket mätas.

Fackförbundet Kommunal, som organiserar barnskötare, välkomnar språktester och språkkrav.

– Vi är positiva till det. Många tänker först på medarbetare som kommer från andra länder och att det bara är de som behöver språkkompetensutveckling. Men det finns också medarbetare som har svenska som modersmål, men som har till exempel dyslexi eller problem med att dokumentera och som skulle behöva språkinsatser, säger Therese Waller, ordförande i kommunalarbetarförbundet i Linköping.

undefined
Therese Waller, ordförande för Linköpingsdelen av Kommunal, vill utvidga begreppet språktest: "Det känns smalt. Alla vet att svenska som man lär sig i skolan inte är samma som svenska som pratas på jobbet. Det bör handla om kommunikation".

Hon menar också att det är bra att svenska på gymnasienivån ska införas i utbildningen till barnskötare på komvux. Men hon skulle vilja vidga begreppet "språket".

– Fackliga representanter får ta del av det planerade arbetet och vi känner oss trygga i det. Men det hade kanske varit bättre om det skulle handla om kompetensutveckling inom kommunikation.

Kommunen planerar också göra en språkkartläggning vid nyanställningar för att kunna, tillsammans med vuxenutbildningen, anpassa kompetensutvecklingen efter behov. Projektet ska utvärderas och det är meningen att språkkrav och språktest så småningom införs för alla medarbetare som jobbar med förskolebarn.

Det finns 6 miljoner kronor reserverade för språkhöjande insatser 2024 och det finns också medel från omställningsfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!