Regeringen stoppar bostadsbyggen i Linköping

Regeringen stoppar bygget av 200 nya bostäder i Ryd. Beslutet kan göra det omöjligt att bygga i stora delar av Malmslätt, Ryd och Skäggetorp. "Det är väldigt allvarligt", säger kommunalrådet Stefan Erikson (M).

Det rödmarkerade området visar Försvarsmaktens bullergräns, som bygger på max 80 dBA för enskilda ljudtoppar. Kommunen anser att det blå området ska användas – det motsvarar ett dygnsmedelvärde på 55 dBA.

Det rödmarkerade området visar Försvarsmaktens bullergräns, som bygger på max 80 dBA för enskilda ljudtoppar. Kommunen anser att det blå området ska användas – det motsvarar ett dygnsmedelvärde på 55 dBA.

Foto: Linköpings kommun/Johan Nilsson TT

Linköping2025-04-23 12:13

Ärendet som regeringen fattat beslut om – efter en rekordlång betänketid på fem år – rör formellt en detaljplan för 200 studentbostäder på en parkeringsplats i västra delen av Ryd. 

Men beslutet kan få betydligt större konsekvenser än så för Linköpings bostadsplanering. Anledningen till att regeringen nu stoppar bostäderna är nämligen närheten till Malmens flygfält, som är klassat som ett militärt riksintresse. 

Försvarsmakten vill stoppa bostäderna eftersom de planeras inom Malmens så kallade påverkansområde för buller. Nya bostäder skulle kunna påverka framtida tillstånd för att bedriva flygverksamhet på Malmen, befarar man.

Stora delar av Malmslätt samt de västra delarna av Ryd och Skäggetorp ligger inom detta påverkansområde. Regeringens beslut kan därför göra det svårt eller omöjligt att bygga bostäder där i framtiden.

Kommunen har å sin sida dels hävdat att Försvaret använder sig av fel bullergränser, dels påpekat att det redan finns bostäder i området – och att en förtätning därför inte skulle innebära att Linköping växer närmare Malmen. Boverket höll i remissrundan med kommunen om att bostäderna inte skulle påverka Malmen negativt.

undefined
På en parkeringsplats i västra delen av Ryd vill kommunen och Stångåstaden bygga studentbostäder. Nu stoppas de planerna av regeringen.

Regeringsbeslutet, som är signerat av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), går på Försvarsmaktens linje. 

Så här skriver regeringen i ett kortfattat beslut: "Ett genomförande av detaljplanen skulle kunna försvåra Malmens flygflottiljplats fortsatta utnyttjande och expansion. Regeringen har stor förståelse för Linköpings behov av nya bostäder. Regeringen delar dock länsstyrelsens ställningstagande att den aktuella detaljplanen inte tillgodoser riksintresset totalförsvar."

Kommunalrådet Stefan Erikson (M) är besviken.

– Jag har precis fått beslutet, så jag har inte riktigt hunnit analysera det. Men det är ju väldigt allvarligt för Linköpings samhällsplanering, säger han.

undefined
"Det är beklagligt att regeringen har landat i det här beslutet", säger Stefan Erikson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det höjda säkerhetsläget i Sverige har medfört att allt större hänsyn tas till Försvarsmaktens krav och behov. Nyligen föreslog Försvarsmakten att även FOI i Linköping ska klassas som riksintresse, vilket kan komma att stoppa bostadsbyggen även i det området.

– Självklart ska vi värna de verksamheterna. Men det här beslutet gör att hela samhällsbyggnadsprocessen blir väldigt svår att hantera för Linköpings del. Vi måste kunna samexistera. De militära verksamheterna kan ju inte heller existera utan att vi har bostäder, samhällsservice och andra företag.

Har ni försökt övertala regeringen?

– Ja, vi har lämnat in skriftliga yrkanden och jag har även muntligt framfört vår ståndpunkt till regeringsföreträdare. Jag har fått det bekräftat av både statsråd och statssekreterare att de förstår vår hållning. Men tyvärr har de landat i det här beslutet och det är väldigt beklagligt för Linköping, säger Stefan Erikson.

undefined
Gripenplanen provkörs på Malmens flygplats. Det är de som bullrar mest.

En sak som gjort ärendet komplicerat är att det finns olika bullerregler för civilt och militärt flyg. Trafikbullerförordningen som kom 2015 lättade på reglerna och gjorde det möjligt att bygga närmare Saabs civila flygplats – men den förordningen gäller inte militära verksamheter som den på Malmen. 

Malmens nuvarande tillstånd från 2004 beviljades enligt miljöbalkens hårdare bullerregler. Kommunen och Boverket ansåg att man ändå borde utgå från trafikbullerförordningen, och då skulle Malmens påverkansområde vara betydligt mindre.

undefined
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har signerat regeringsbeslutet tillsammans med departementssekreterare Mats Bigner.
Malmens flygplats

Malmen är Sveriges äldsta flygplats. Det första flygplanet landade här 1911, och 1913 blev Malmen bas för det nybildade Arméflyget.
Idag är Malmen bland annat bas för helikopterflottiljen och för utprovning av flygplan. Flygplatsområdet omfattar 455 hektar.

Karta: Ryd Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!