Diana. Så heter det nystartade Nato-projekt som syftar till att hjälpa startup-företag att utveckla teknik som kan vara användbar för försvarsalliansen.
Försvarsmakten och innovationsmyndigheten Vinnova har fått i uppdrag av regeringen att utse lämpliga svenska kandidater till projektet. Beslut är nu fattat – myndigheterna rekommenderar att östgötska inkubatorn Lead ska få axla uppgiften, något som sajten Breakit rapporterat om. En inkubator, eller accelerator, är ett företag som hjälper andra företag att utveckla sin verksamhet. Det kan exempelvis handla om att tillhandahålla kontorsplatser eller hjälpa till med att binda kontakter till investerare.
Lead ägs av Liu holding AB som förvaltas av Linköpings universitet, och har kontor i både Linköping och Norrköping. Catharina Sandberg är vd på Lead, och hon medger att det ännu finns en del oklarheter kring vad det innebär att man rekommenderats till projektet. Bland annat om man kommer att få extra resurser som resultat av det.
– Det har inte kommunicerats nåt kring det. Sen har jag väldigt svårt att se att vi utan något tillskott på resurser förväntas ta emot och coacha bolag från Europa, säger Sandberg.
I sin intresseanmälan till projektet lyfte Lead fram två områden där man anser sig ha en särskilt stark position: avancerade material samt visualisering, simulering och bildanalys.
Kommer ni att prioritera bort hjälp till företag som inte är verksamma inom de områden som Nato-projektet fokuserar på?
– Vi kommer att bedriva vår verksamhet på samma sätt som vi har gjort innan. Men vi har också kunnat visa på att vi har stor styrka inom de här två områdena, som också är regionens styrkeområden. Vi har ett universitet och ett näringslivs som är starkt där.
Sandberg fortsätter:
– Jag tror att vi kommer att kunna stärka vårt internationella nätverk, vilket kommer de bolag som generellt är hos oss tillgodo. Det märker jag redan nu i min mejlkorg, folk som skriver: "Hej, vi borde ta ett möte". Så vi är på kartan på ett sätt som vi inte varit tidigare.
I vanliga fall arbetar Lead annars främst med regionala bolag, men nu kan det alltså bli allt fler bolag från mer avlägsna platser.
– Det är inte alla inkubatorer som har styrelser som är öppna för det, för vi är ju ofta ganska regionalt och kommunalt finansierade.
– Men här har man varit positiv till det, för man ser att det kan generera nya bolag in till vår region.