Beskedet: Kommunens gräs till djuren är slut

Den tryckande hettan i länet har lett till akut foderbrist hos betesdjuren. Linköpings kommun har därför erbjudit lantbrukare ängs- och höggräs från kommunens marker. Men nu är allt kommunens gräs slut eller paxat för i år.

Ängsligt. Den extrema värmen har dragit med sig torka som drabbat länets betesdjur och bönder.

Ängsligt. Den extrema värmen har dragit med sig torka som drabbat länets betesdjur och bönder.

Foto: Hedda Themner

Linköping2018-07-19 15:20

Det har varit en ovanligt het, och lång, sommar hittills. Värmerekord har slagits i olika delar av landet, bland annat i Uppsala där de mätte 34,4 grader - den högsta temperaturen i staden på 71 år. Varmaste temperaturen i Östergötland var det i tisdags i Malmslätt när termometern nådde 33,3 grader, enligt SMHI. Under natten till tisdagen uppmättes även tropiska nätter i Harstena och Härsnäs i länet. Nätter klassas som tropiska när temperaturen aldrig sjunker under 20 grader. För semesterfirarna är högsommarvärmen ett välkommet inslag men för betesdjuren på lantbruksgårdarna har hettan lett till svåra problem.

Läs mer:De kan tvingas bränna upp sina djur

Mest kritiskt är att har värmen förstört djurens foder, vilket i sin tur resulterat i att bönder kan tvingas nödslakta djur längre fram på grund av svält. För att motverka katastrofen har bönder skänkt foder sinsemellan och det har vuxit fram grupper på Facebook som Foderhjälpen 2018 där privatpersoner erbjuder och efterfrågar djurfoder. Även Linköpings kommun har ryckt in för att hjälpa till och erbjudit lantbrukarna ängs- och höggräs från kommunens egna marker. Men nu är gräset slut eller paxat för i år, meddelar Linköpings kommun på sin hemsida.

– Vi har inte åkt ut till varje gräsplätt men vi har gjort en bedömning tillsammans med NCC och deras underleverantörer, däribland många lantbrukare, där vi utgått från kartstudier bland annat, säger Reidar Danielsson, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Läs mer:"Kan bli tal om att nödslakta djur"

Privatpersoner har hört av sig till kommunen för att tipsa om ängen bakom radhuset hemma eller det höga gräset bredvid cykelvägen. Vissa av dessa platser kan komma att skördas då kommunen ännu inte hunnit ut till alla ängar och höggräsområden. Reidar Danielsson på kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning menar också att allt gräs i länet inte heller är möjligt att skörda.

– Det kan finnas flera olika anledningar till att vi inte kan skörda på en viss plats. Det kanske inte är tillräckligt högt gräs eller så kan det finnas skräp i gräset. Det kan också vara kuperad mark och träd i vägen vilket gör det svåråtkomligt för våra maskiner - för vi går inte in med lie och skördar. Men det kanske kommer att behövas om värmen fortsätter, säger han.

Läs mer: Scan ser inte att slakten ska ha ökat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!