Kommunen sätter upp nya övervakningskameror på fyra platser i kommunen. De nya kamerorna kommer att sättas upp vid hållplatserna i Vikingstad, Linghem, Ljungsbro och Kärna i Malmslätt. Vikingstad blir först ut.
Placeringen av övervakningskamerorna baseras på en kartläggning av brottslighet och otrygghet som Linköpings kommun tagit fram tillsammans med bland annat polis och fastighetsägare. Kartläggningen visar att hållplatserna i Vikingstad, Linghem, Ljungsbro och Kärna har varit utsatta för olika former av skadegörelse och stölder.
– Känner man sig otrygg i sin stadsdel eller närhet så blir man påverkad i sitt mående. Så vi jobbar hela tiden målmedvetet för att vi ska öka tryggheten för Linköpingsborna, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Hon poängterar själv att kameror inte är hela lösningen, utan en av flera åtgärder för att öka tryggheten och motverka brottslighet.
Men Vikingstad som exempel, är inte det ett ganska lugnt område trots allt? Behövs kameror verkligen här?
– Vi följer ju via statistik hur trygghetsarbetet går i den här kommunen, och vi ser att vi har olika händelser som Vikingstadborna upplever som otrygga, men också att det kan försiggå narkotikaförsäljning i det här området, säger Edlund.
Sedan tidigare har kommunen satt upp 15 kameror runt om i Linköping. Exakt hur många som sätts upp under denna andra etapp är inte helt klart än – det beror på hur många som kommer att behövas för att täcka de tilltänkta ytorna. Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, uppger att det handlar om två till fyra kameror per ort.
Vem är det som kommer att kunna se det som kamerorna spelar in?
– Egentligen ingen. Materialet lagras på lagringsytor hos LKDATA, alltså kommunens IT-funktion. Och det finns ett regelverk för hur länge det får sparas, säger Borg.
– Därefter raderas materialet per automatik. Och materialet används enbart om polisen begär ut materialet av kommunen i syfte att utreda nån form av brott.
Sammanlagt väntas kostnaden för de cirka tio nya kamerorna landa på ungefär 500 000 kronor. En förvaltningskostnad på 300-400 000 kronor årligen väntas tillkomma.
– I relation till mycket annat vi gör som kräver avlönade personer så är det ju en relativt billig åtgärd, säger Borg.
Kameran i Vikingstad kommer att sättas upp om cirka en månad och samtliga kameror ska, enligt kommunen, vara uppmonterade så snart som möjligt. När det är klart kommer kommunen ha totalt runt 25 övervakningskameror utspridda på tolv platser i kommunen.