Det är en kylig decemberdag på Distorps säteri utanför Linköping. Kristina Edlund (S), Stefan Erikson (M), Liselott Fager (KD) och Cecilia Helber (LL) har kallat till presskonferens för att berätta om den överenskommelse de har gjort: 240 hektar, huvudsakligen bördig åkermark, ska förvandlas till ett industriområde.
Långt bakom de fyra politikerna ryker det ur Gärstadverkets skorstenar och ännu längre bort skymtar domkyrkan. Landskapet är platt, som gjort för att odla mat på. Men läget nära E4 och Gärstad gör också att politikerna redan i översiktsplanen 2010 pekade ut det som lämpligt att bygga industrier på.
– Åkermarken är viktig för vår livsmedelsförsörjning, men som politiker måste vi göra den här typen av svåra avvägningar mellan olika intressen. Linköping växer med 1 000 invånare om året och vi behöver göra plats för fler företag. Vi har arbetat med de här planerna sedan 2010, det är viktigt att det finns en långsiktighet och trovärdighet i det som kommunen gör, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Detaljplanen för det nya området har just varit ute på samråd och kan bli klar för antagande i slutet av nästa år. Enligt kommunens tidsplan ska byggnationen påbörjas år 2027 och området vara fullt utbyggt omkring år 2045.
Motståndet mot att bygga på åkermarken har vuxit sig allt starkare under senare år. Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet och Centerpartiet tillhör dem som har krävt att planerna ska avbrytas för att värna om framtida matproduktion. Men med dagens överenskommelse finns det en stark politisk majoritet för industriområdet.
– Vi har varit positiva hela tiden. Vi tror att det här är bra för Linköping. Företag står i kö för att etablera sig här. På Distorp kan det bli företag som erbjuder instegsjobb, enkla jobb som vi behöver för att minska utanförskap och segregation, säger Cecilia Helber (LL).
Liselott Fager (KD) pekar på att företagen är viktiga för att få pengar till välfärden i Linköping.
– Det finns ingen hemlig skattkista att ösa pengar ifrån, vi behöver den skattekraft som företagen ger. Vi har inte råd att säga nej till Distorp, säger hon.
Stefan Erikson (M) anser att det inte finns något realistiskt alternativ till Distorp.
– Distorp tryggar Linköpings utbud av verksamhetsmark, både på lång sikt och för de företag som akut behöver mark när Ostlänken byggs, säger han.