I fjol krävde Fastighetsägarna – som representerar ett antal privata hyresvärdar – en hyreshöjning i Linköpingsområdet med 12 procent. Efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandat hamnade ärendet hos hyresnämnden. Nämndens skiljeman fastställde höjningen till 5,6 procent, vilket var något mer än Stångåstadens höjning på 4,95 procent.
När Fastighetsägarna nu kallar Hyresgästföreningen till förhandling om 2025 års hyror säger man sig inte ha spikat något hyreskrav i absolut procenttal. Men organisationen säger samtidigt att hyresvärdarnas kostnader har stigit med 15–20 procent och att det är den kostnadsökningen som ska vara utgångspunkten i hyresförhandlingarna.
– Det rör sig om allt från höjda räntor till el, uppvärmning och byggkostnader, kommenterar Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping.
För några år sedan kom Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta överens om att det är de tre senaste årens kostnadsökningar som ska beaktas i hyresförhandlingarna.
– Man valde att se till en treårsperiod för att undvika kraftiga svängningar. Det blir ju lite speciellt just i år, när räntorna sjunker men vi har ett par år med inflation och höga räntor bakom oss, säger Norman.
Rikard Norman menar att underhållet av fastigheter blir lidande om hyresvärdarna inte får täckning för sina kostnader.
– Intresset av att investera i att bygga nytt minskar också radikalt, säger han.
Samtidigt klarar ju Stångåstaden att bygga massor av lägenheter, trots att de "bara" höjde med 4,95 procent i fjol?
– Jag skulle nog säga så här, att Stångåstaden klarar sig inte heller på 4,95. Men Stångåstaden ägs av politiken som säger att de ska bygga mycket. Och då är det bara att bygga, oavsett hur lönsamt det är.
I fjol fick ni inte igenom kravet på 12 procent. Varför skulle ni få igenom en ännu större höjning i år?
– Vi får se. När vi i fjol gick till den oberoende skiljemannen fick vi ingen motivering till beslutet. Så vi vet inte hur de har resonerat, säger Rikard Norman.
Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Malene Loewe betecknar Fastighetsägarnas utgångspunkt på 15–20 procent som extrem.
– Jag kan inte säga vad vi kommer att föreslå eftersom vi inte gått in i förhandlingar ännu. Men 15 procent är inte en rimlig nivå, säger hon.
Fastighetsägarna pekar på avtalet där de tre senaste årens kostnadshöjningar ska ligga till grund för förhandlingarna?
– Ja, men det avtalet säger också att man ska ta hänsyn till hyresgästernas situation. För många hushåll har de senaste åren varit väldigt tuffa med kraftigt ökande levnadsomkostnader – och vi har två år med höga hyreshöjningar bakom oss, säger Malene Loewe.
Fastighetsägarna pekar på att underhållet blir lidande om de inte får täckning för sina kostnader?
– Ja, men vi kommer ju från goda tider där det har varit lönsamt för fastighetsägare att äga och förvalta fastigheter.
Man har haft möjlighet att bygga upp buffert att använda sig av i de här lite tuffare tiderna.
Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen omfattar drygt 11 000 lägenheter i Linköping, Motala, Vadstena, Mjölby, Åtvidaberg, Kinda, Ydre, Boxholm och Ödeshög.
Flera stora fastighetsägare – som Heimstaden, Victoriahem och Willhem – förhandlar direkt med Hyresgästföreningen. Det gäller också Stångåstaden.