Café Drivbänk är en kommunal verksamhet där arbetslösa Linköpingsbor, som får ekonomiskt bistånd, kan arbetsträna och skaffa sig erfarenhet inom café- och restaurangbranschen. Nu står det klart att verksamheten flyttar från Kungsgatan i centrala Linköping den 9 december för att, i februari nästa år, flytta in i Skyltens lokaler på Södra Oskarsgatan.
Det meddelade kommunen på sin hemsida under tisdagen.
– Jag är verkligen glad att vi även fortsättningsvis kommer att kunna erbjuda arbetsmarknadsinsatser inom café- och restaurangnäringen. Linköpings krögare och caféägare efterfrågar utbildad personal och det är viktigt att våra utbildningsinsatser leder till jobb, så välkomna till Skylten, ta en fika och gör en samhällsinsats, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M) i en kommentar.
Varför genomför ni den här förändringen?
– Det här var ett projekt som drevs av Samordningsförbundet Centrala Östergötland och gick över i den kommunala organisationen nu under 2023. I samband med det vill vi få in verksamheten i den kommunala kontexten och då hyreskontraktet går ut vid nyår har vi tittat efter alternativa lokaler. Skylten kom upp som en mycket passande miljö, säger Fredrik Lundén.
Efter flytten till Skylten kommer Café Drivbänk, inledningsvis, att erbjuda fika och enklare förtäring. De deltagare som i dag finns i verksamheten, sju till antalet, kommer att få en ny placering antingen på Skylten, Café Vidingsjö eller en annan praktikplats i kommunen.
Innebär det här någon besparing för kommunen?
– Det finns inga kostnadsskäl kring det här. När vi inte längre har lokalen på Kungsgatan blir det här ett sätt att bibehålla en viktig verksamhet, säger Fredrik Lundén.
Kommer det inte vara någon restaurang- och lunchverksamhet vid Skylten?
– Nej, inte till en början. Köket är inte "up to date" än så länge. Men tanken är att det ska bli en restaurang vid Skylten framöver.
Ser ni några risker med att flytta verksamheten?
– Egentligen inte. Syftet med insatsen är att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ska kunna få en utbildning och bli anställningsbara så lokaliseringen är inte det allra viktigaste. Sen är det också en avvägning där vi som kommun inte ska konkurrera med de krögare vi har och där tror vi också att det är bra att vi är vid Skylten.
Målet med verksamheten, på lång sikt, är att deltagarna ska "utvecklas i en miljö där kultur och mat är i fokus".
– Det är positivt att Skylten får stöd av ett trevligt café. Det kommer bidra till att området blommar upp ännu mer och att fler Linköpingsbor hittar dit, säger Lotta Bäckman (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden, i en kommentar.
Tidigare i år sålde det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors Skyltenområdet i Linköping till det privata fastighetsbolaget Mannersons för 220 miljoner kronor. Bolaget får tillgång till fastigheterna vid årsskiftet.
Så här kommenterar Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen nyheten om Café Drivbänk:
– Det låter ju jätteroligt. Jag gillar Café Drivbänk mycket. De lagar fantastisk mat och gör en jättefin insats på arbetsmarknaden och hjälper människor till nya karriärsmöjligheter. Jag tror att det kan vara toppen för Skylten och tycker att det stämmer väldigt väl överens med de ambitioner vi har – att vi vill göra den här platsen ännu mer attraktiv för en ännu större del av Linköpings befolkning.