– Tjänstemän har gjort fel.
Det säger Niklas Engström, på kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning som ansvarar för särskild kollektivtrafik.
Återbetalningen gäller biljetterna köpta för färdtjänst mellan 1 och 11 januari 2024. Från och med 12 januari hade priserna rättats till de tidigare nivåerna. Kommunen kommer att meddela alla berörda via brev.
Vi tar det från början. Kommunfullmäktige beslutade 5 december 2023 att höja avgiften för färdtjänst – från 26 kronor till 43 kronor för resor inom kommunen under 25 kilometer. För resor längre än 25 kilometer höjdes avgiften från 52 till 69 kronor. De nya avgifterna började gälla 1 januari 2024.
– Våra tjänstemän tolkade det på så sätt att beslutet vann laga kraft 28 december och därför började de nya priserna gälla första januari, säger Niklas Engström.
Men före jul överklagade Ann-Christin Petersén och Anders Näkne, ordförande och vice ordförande i Funktionsrätt i Linköping, kommunens beslut till förvaltningsrätten. De fick överklaga kommunens beslut som privatpersoner eftersom en organisation inte kan överklaga det beslutet. Funktionsrätt är en paraplyorganisation som samlar 21 Linköpingsföreningar för medlemmar med olika funktionsnedsättningar.
– Vi överklagade kommunens beredning av beslutet. Det står i kommunallagen att kommunen ska verka för samråd med de grupper som tjänsten berör innan man fattar ett viktigt beslut, vilket kommunen inte har gjort, säger Ann-Christin Petersén.
Förra veckan hörde flera läsare av sig till oss och berättade glatt att färdtjänsten har blivit billigare och att de betalade den gamla avgiften för färdtjänstbiljetten igen. Detta gladde också Ann-Christin Petersén. Men glädjen varade inte länge.
Kommunen har inte ändrat sitt beslut utan bara rättat till "feltolkningen" i väntan på beslut från förvaltningsrätten. Beslutet vinner laga kraft när förvaltningsrätten arbetat klart och om de avslår överklagan.
– Eftersom beslutet överklagades har det inte vunnit laga kraft ännu. Nu hanteras ärendet av förvaltningsrätten. Under tiden gäller de gamla priserna, säger Niklas Engström.
Förvaltningsrätten har begärt ett yttrande från kommunen angående det överklagade beslutet. I förslaget till svaret som kommunstyrelsen ska fatta 23 januari står det att kommunen anser att domstolen bör avslå överklagandet eftersom det inte framkommer några uppgifter som tyder på att beslutet är olagligt. "Dessutom bara för att det står att kommunen bör verka för samråd betyder det inte att kommunen måste ha samråd i varje fråga".
– Vi har fått uppskov av förvaltningsrätten att lämna yttrandet 23 januari, säger Niklas Engström.
Ann-Christin Petersén hävdar att höjda biljettpriser redan drabbar de utsatta grupperna.
– Våra medlemmar använder färdtjänsten i mindre utsträckning efter prishöjningen vilket kommer att leda till isolering och sämre hälsa. Kommunen rekommenderar att man köper månadskort, vilket är billigare om man använder färdtjänsten mycket, men många har inte råd för en så stor utgift utan köper biljetter vid behov. Många vet inte ens att kommunen har återgått till de gamla priserna, säger Ann-Christin Petersén som hoppas på ett positivt svar från förvaltningsrätten.