Som vi tidigare har rapporterat är den öppna verksamheten Lotsen nedläggningshotad när socialförvaltningen måste minska sina kostnader med 100 miljoner kronor under 2024. En annan verksamhet, som inte heller den är lagstadgad eller ett tvång för kommunen att genomföra, är Re-Aktiva i Ekholmen. Re-Aktiva är en verksamhet för Linköpingsbor mellan 18 och 64 år som, efter sjukdom eller skada, har förvärvat en neurologisk, fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning. Nu står det klart att även Re-Aktiva är nedläggningshotad.
Ellinor Åstrand, 32, är en av cirka 45 personer som besöker verksamheten varje vecka. När vi träffar henne på Re-Aktiva, precis intill Ekbackens vårdboende i Ekholmen, ska hon delta i en så kallad skapandegrupp. Här träffar vi också 57-åriga Marie Gustavsson och 64-åriga Najla Zeye. Besökarna är nämligen uppdelade i mindre grupper och aktiviteterna utspridda över alla vardagar.
Personalen, som motsvarar tre heltidsanställda, vill inte delta i intervjun men bekräftar att de meddelats om att verksamheten är nedläggningshotad. "Vi vill att deltagarnas berättelser ska vara i fokus", säger en av de anställda.
Vi sätter oss ned med Ellinor, Marie och Najla.
– Först, när vi fick beskedet, tog jag inte riktigt in det. Jag tänkte "det här kommer inte hända", men när vi har suttit ned och pratat om vad Re-Aktiva faktiskt betyder för alla oss deltagare har det börjat att kännas mer jobbigt. Det ska sparas, sparas och sparas, men vissa saker är så värdefulla så att jag tycker att det borde vara värt pengarna. Det här förbättrar våra liv, och det är ovärderligt, säger Ellinor Åstrand.
Ellinor drabbades av en stroke när hon var 26 år gammal. Till en början var hon förlamad på höger sida men har genom åren tränat och återfått funktion. Hennes stora problem i dag är hjärntröttheten – som hindrar henne från att arbeta.
– Det är svårt att förstå att man inte har den kapacitet som man hade innan. Jag försökte komma igång med saker, att ha aktiviteter inbokade varje vecka, men jag slog hela tiden in i någon slags vägg och tog helt slut. Det var otäckt och krävde långa perioder av återhämtning för mig. Då blev det månader av att bara sitta hemma och i princip inte ha kontakt med någon, säger Ellinor.
Efter år av kamp, för att få till en vettig vardag, hittade Ellinor till slut Re-Aktiva.
– Det är Re-Aktiva som har gett mig självförtroende och trygghet i att utforska mina gränser utan prestationsångest. Det är någon som finns här för mig utan att jag behöver motprestera. Jag blir inte lämnad ensam, säger hon och fortsätter:
– Re-Aktiva har blivit den fasta punkten som jag kan bygga resten av mitt liv utifrån. Det har gjort att jag kunnat utöka till tre olika aktiviteter i veckan, och det känns helt sjukt. Tidigare klarade jag ju inte ens en aktivitet.
Marie Gustavsson opererades för aneurysm (pulsåderbråck i hjärnans blodkärl) år 2018 och drabbades även hon av hjärntrötthet. Najla fick en stroke 2015, blev till viss del förlamad på höger sida och förlorade vissa språkkunskaper.
Även för dem har Re-Aktiva betytt mycket.
– Att bara vara hemma, efter att ha haft ett socialt liv med jobb och alltihopa, blir väldigt isolerande. Man kan inte kräva att vänner ska komma till en dagligen, många jobbar ju också på dagarna, och jag orkar inte åka ut själv på kvällarna. Re-Aktiva är en trygghet. Även om jag ställer in fem gånger på raken blir jag inte utslängd, säger Marie Gustavsson.
– Det är bra för mig att vara här. Här är jag väldigt glad. Om jag stannar hemma riskerar jag att bli deprimerad, säger Najla Zeye.
De tror att det skulle bli svårt att hitta något annat alternativ – likt Re-Aktiva.
– Det är svårt att hitta sammanhang som betyder samma sak för alla andra som det gör för en själv. Här förstår vi varandra på ett helt annat sätt – även personalen gör det. Jag har inte kunnat hitta någon verksamhet som känns motsvarande, säger Ellinor Åstrand.
Linköpings socialdirektör Yvonne Thilander bekräftar att Re-Aktiva är den verksamhet, tillsammans med Lotsen, som nu hotas av nedläggning. Även delar av områdesteamen föreslås göras om och samordnas med den så kallade "nära socialtjänsten".
– Re-Aktiva är också en verksamhet som inte är lagstadgad och vi resonerar likadant här som kring Lotsen. Vi behöver titta på var och en av deltagarna och vilka andra insatser som de har beviljade – och vad det finns för andra möjligheter för att skapa en meningsfull vardag, säger socialdirektören.
Hur enkelt blir det att hitta något annat alternativ?
– Det kan jag inte säga i dag. Utredningarna måste få fortsätta. Samtidigt vill jag inte hävda att vi kommer att kunna erbjuda något som deltagarna tycker är lika bra. Men vi ska göra vårt bästa för att se vad som är möjligt.
Det är en kostnadsökning i samhället just nu, är det inte kortsiktigt att lägga ned välfungerande verksamheter?
– Tyvärr är vi i en tid där förändringen och utvecklingen går fortare än någonsin. Även om samhällets resurser smalnar av här och nu vet vi inte vad framtiden har att erbjuda och vad man då vill ha för verksamhet. Utvecklingen som vi ser är att människors behov förändras och behöver uppfyllas på annat sätt, säger Yvonne Thilander.
– Jag kan inte riktigt svara på din fråga om det är kortsiktigt eller inte. Mitt uppdrag är att få pengarna att räcka till och då går de lagstadgade verksamheterna först.
Planen har varit att socialförvaltningen ska ta fram ett åtgärdspaket, med besparingar, som social- och omsorgsnämnden kan besluta om på sammanträdet den 20 mars. Nu har sammanträdet skjutits fram åtta dagar.
– Det är för att vi ska hinna få ihop hela paketet med kostnadsminskningar, säger Yvonne Thilander.
Men då blir det längre tid med ovisshet för Lotsen och Re-Aktiva?
– Jag tror alla tänker att det är bättre med ett välgrundat beslut än tvärtom.
Social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) har tidigare sagt att hon inte kan kommentera enskilda förslag förrän förvaltningens åtgärdspaket är helt klart:
– Socialförvaltningen har fått i uppdrag att se över all verksamhet inom social- och omsorgsnämnden och föreslå anpassningar för hur man ska komma ned i budget. Anpassningarna samt nämndens internbudget kommer att klubbas på nämndsammanträdet i mars. Ännu finns inget färdigt förslag och det gör det omöjligt för mig att kommentera enskilda verksamheter.