Men nu kommer beskedet att ärendet ska avgöras någon gång i april eller senast i början av maj. Då ska frågan om finansieringen tas upp av kommunstyrelsen.
Det är ett besked som kommer i elfte timmen. Sedan 2009 har frågan om ny ridanläggning stötts och blötts. Särskilt viktig har den varit med tanke på att kommunens stall i Ånestad, är utdömt för storhästar. Takhöjden är för låg.
Frågan har skjutits på, gång efter gång. Men nu är det kris. Utan ett beslut om att det blir en ny anläggning kommer ingen tillfällig dispens att ges och då måste storhästarna bort från Ånestad.
– Ja, så är det, bekräftar ridskolechefen Magnus Andersson som sköter ridskolan på entreprenad för Linköpings fältrittklubb.
Överklagan pågårHan håller på att överklaga för att få dispens för att kunna ha hästarna – cirka tjugo – kvar tills den nya anläggningen är klar. Han har presenterat ett förslag om hur man kan flytta om dem för att bättre tillgodose djurskyddskraven.
– Visserligen blir lösningen, att ha hästarna utspridda, inte bättre vare sig ur arbetsmiljösynpunkt eller säkerhetsmässigt. Men det verkar vara enda alternativet för att kunna behålla hästarna tills dess en ny anläggning är färdig, säger han.
UpphandlingOm det blir han eller någon annan som ska bedriva ridskola i Smedstad, vet han inte idag, det blir en fråga om upphandling enligt lagen om offentlig upphandling.
– Men, säger han. Måste vi lägga ner innan allt är klart finns det ingen ridskoleverksamhet alls att flytta in.
Så nu är det kris, extremt bråttom.
– Ja, vi borde helst ha kommit till skott i frågan i går, säger Karin Semberg, chef för kultur och fritidskontoret.
Kontoret har fått åtskilliga utredningsuppdrag under åren så nu är frågan beredd ur alla möjliga perspektiv, konstaterar hon.
– Men det är bra. Det är en stor investering som Lejonfastigheter ska göra och det innebär också att kultur- och fritidsnämnden måste få mera pengar för att klara av hyran, säger hon.
Genusfråga eller inte?Många som hört av sig till Corren hävdar att ärendet dragit ut på tiden för att frågan gäller det som traditionellt betraktas som en tjejsport.
– Det kan man bara spekulera i. Men rent generellt kan man säga att det är så. Linköping är den fjärde kommunen jag arbetar i och min erfarenhet är att det är lättare att få beslut för att bygga anläggningar till det som traditionellt anses vara pojksporter, säger Karin Semberg.
Å andra sidan vill hon egentligen inte hålla med om att det tagit så lång tid.
– Med tanke på att vi började jobba 2009/2010 så är det ändå ganska snabbt. Sådana här anläggningar kan i andra fall hålla på att utredas i tio år.
Att det skulle var en fråga om genus som gjort att beslut i ridanläggningsfrågan dröjt, håller inte kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) med om.
– Inte alls. Vi är väl medvetna om intresset för, och uppskattar, den verksamhet som finns i Ånestad i dag. Men vi måste också se vilka kostnader en ny anläggning för med sig. Det handlar om skattebetalarnas pengar.
Markfrågan löstEnligt Lindvall så har en viktig fråga varit vad man kan göra med marken i Ånestad där ridanläggningen står i dag.
Nu ser den ut att vara löst. Det finns förslag om hur man kan utnyttja marken för bostäder och där få in en del av de pengar som krävs för en ny ridanläggning i Smedstad.
Kultur- och fritidsnämnden kommer att kräva ytterligare 8,5 miljoner till sin budget. De pengarna hade nämnden i sitt budgetförslag 2012. Men då ströks det.
Men nu ser det alltså ljusare ut. Tas beslutet snabbt nu så kommer den nya ridanläggningen, enligt planerna, att stå klar till hösten 2016.