I flera etapper bygger Trafikverket om riksväg 35. Den hårt trafikerade vägen breddas till en mötesfri 2+1-väg för att göra den både säkrare och snabbare.
Men många boende längs vägen har drabbats av försämringar och de anser att Trafikverket inte tagit hänsyn till deras synpunkter.
Bernt-Åke Karlsson bor i Örminge mellan Vårdsbergsrondellen och Bankekind. Han är 74 år, saknar körkort och hans knäproblem gör att han går med krycka.
– Jag är helt beroende av bussen. Ett par gånger i veckan åker jag in till stan för att handla, berättar han.
Tidigare låg busshållplatsen precis på andra sidan vägen, nu har den flyttats ett par hundra meter. Men avståndet är inte det största problemet. För att ta sig till hållplatsen måste han gå på den smala vägbanan, mellan mitträcket och sidoräcket. Utanför sidoräcket kan han inte gå; där är ett nybyggt bullerplank i vägen.
– Jag har inget emot planket i sig, det gör att jag slipper buller. Men från början skissade Trafikverket på en gångväg mellan sidoräcket och planket. Någon gångväg blev det aldrig, de har väl sparat in på den, säger Bernt-Åke.
På den här sträckan är hastigheten sänkt till 70 kilometer i timmen, men promenaden till busshållplatsen ser ändå livsfarlig ut.
– Det ryster till rejält i kroppen när en långtradare svischar förbi. Jag lever farligt, men jag går ändå. Jag har inget alternativ. Det är bara att gå och hoppas på det bästa, att jag kommer levande fram, säger Bernt-Åke.
Vid Vårdsbergsrondellen pratar vi med en dam som vill vara anonym. Hon har också drabbats av ett bullerplank, men på ett annat sätt. Ända sedan 2012 har hon vid upprepade tillfällen vädjat om att få slippa planket, men i somras byggdes det. Bakom det tre meter höga planket känner hon sig nu helt isolerad.
– De har tagit bort hela min utsikt. Jag har alltid haft öppet hus här, hit har alla kunnat komma ner spontant. Man har vinkat till varann på vägen och när man varit ute i trädgården. Nu kan jag inte ens vinka till min närmaste granne. Usch, det är hemskt, säger hon.
Att planket dämpar vägbullret är ingen tröst.
– Jag har bott här i nästan 50 år och har aldrig lidit av något buller. Nu känner jag mig helt inlåst och ser knappt himlen, säger hon.
Väninnan Git Bock, som stöttar henne i myndighetskontakterna, säger att Trafikverket meddelat att det går att ansöka om att få planket nedtaget. Nu sätter hon sitt hopp till det.
– Men det är ju inte klokt att hantera skattepengar på det sättet. Planket kostade 1,5 miljoner kronor att sätta upp, säger hon.
Vid Erikstad har en annan strid förts mellan de boende och Trafikverket. Där stängdes en utfart från byn av, eftersom den bedömdes bli för brant när vägen breddades. Men nyligen nåddes en överenskommelse.
– Vi fick en peng så att vi kunde bygga en anslutning ner till den nya cykelvägen. Nu får vi köra en liten bit på cykelvägen och sedan använda en åkerutfart. Om alla håller ner farten och visar hänsyn tror jag att det kommer att gå jättebra, säger vägsamfällighetens ordförande Marcus Gustafsson.
Trots att Marcus är nöjd med lösningen är han fortfarande upprörd över bemötandet från Trafikverket.
– Det är vi många längs vägen som är. Vi har behövt bråka och härja och hota orimligt mycket. En svensk myndighet ska vara lösningsorienterad och föra en bra dialog, säger han