Skyddad salamander kan stoppa nya bergtäkten

Flera fynd av den större vattensalamandern gör att den planerade bergtäkten i Skeda kan stoppas. "Det här ger kraft till hela gruppen", säger Johan Nilsson från föreningen Stoppa Skeda Bergtäkt.

Knut Eriksson och Johan Nilsson visar en av de små dammar där man hittat den större vattensalamandern.

Knut Eriksson och Johan Nilsson visar en av de små dammar där man hittat den större vattensalamandern.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2021-06-10 07:00

Statliga Svevias ansökan om att få öppna en bergtäkt på Dömestorp 2:3 i Skeda söder om Linköping har lett till stora protester från närboende som kämpar för att stoppa planerna. Länsstyrelsen har sagt ja till Svevias planer, medan Linköpings kommun står på Skedabornas sida.

För biologen Knut Eriksson, som bor i närheten av den tänkta bergtäkten, infann sig en omedelbar känsla av att vilja hjälpa till.   

– Jag kände direkt att här måste jag som biolog gå in och försöka se om det finns några naturvärden, säger han.

undefined
Johan Nilsson och Knut Eriksson har lagt många timmar med inventering i området där bergtäkten är planerad att ligga.

Inventeringsarbetet i det aktuella området började redan förra året men har intensifierats under våren. Det är också i år som de mest spännande fynden har gjorts. Trumfkortet framför andra kan bli den större vattensalamandern, som Knut hittat på flera platser. Minst åtta olika exemplar har setts.

– Det finns foton och cirka 40 minuters undervattensfilm på lekande större vattensalamander. Det är ett väldokumenterat fynd och många har sett den, säger Johan Nilsson.

Den större vattensalamandern är ett groddjur som är strikt skyddad genom EU:s art- och habitatdirektiv. Arten behöver förutom vatten även riklig tillgång till död ved och skuggiga skogsmiljöer. 

– Man måste ta hänsyn till hela livsmiljön och inte bara själva arten. Det är en extra hårt skriven lagstiftning att hela miljön måste skyddas. Det är inte bara att gräva en ny damm åt den, den behöver ett helt habitat, säger Knut Eriksson.

Hans fynd skulle kunna stoppa hela bergtäkten. Materialet är inskickat och Länsstyrelsen som är remissinstans har fram till den 18 juni på sig att kommentera de nya fynden. 

– Sedan har Svevia rätt att svara. Domstolsförhandlingar i mark-och miljödomstolen blir av under hösten, berättar Johan Nilsson.

undefined
Bild på en av flera större vattensalamander som hittas i området.

Observationerna av större vattensalamander och den hårt EU-skyddade trädlärkan gör att hoppet tänts på allvar för de boende i Skeda.

– Nu är det vi som är på offensiven, säger Johan Nilsson, och berättar att banden mellan de boende i samhället har stärkts.

– Vi har gett kraft till varandra och utvecklat en vänskap. Knut och jag kände knappt varandra innan men har blivit goda vänner. Det här kommer bli något riktigt bra i bygden när vi har stoppat täkten. Skeda har varit sovsamhälle tidigare, nu har det vaknat, säger Johan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!