Bergsborna är positiva – men trafiksituationen oroar

"Vi har bott utomlands i 10 år och haft huset uthyrt. När vi kom tillbaka i december blev vi minst sagt chockade". Det säger grannen till ett av de nya bostadsområden som nu uppförs i Berg.

Madelene Simlund och Madelene Gramfält på frisörsalongen Klippstugan är väl uppdaterade på Bergsbornas känslor kring nybyggandet. Som företagare på orten är de glada att fler flyttar in.

Madelene Simlund och Madelene Gramfält på frisörsalongen Klippstugan är väl uppdaterade på Bergsbornas känslor kring nybyggandet. Som företagare på orten är de glada att fler flyttar in.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-05-03 06:00

Berg andas fridfull småortsidyll. Om det inte vore för dammet från tjogtals byggfordon. Fyra nya bostadsområden planeras att uppföras, trottoarer och en ny cykelväg anläggs. Byggherrarnas flaggor vajar i ljum vårbris.

Precis intill vårpysslar grannarna Sylvide Tengström och Anna Abrahamsson i sina trädgårdar. Vintergäcken ska flyttas för att ge plats åt de odlingslådor som står nära den häck som vetter mot det nya området Hårdvallsliden.

– Vi ska gräva upp den nuvarande häcken och plantera två meter höga tujor i stället, som förhoppningsvis växer till fyra meter, så att vi åtminstone får lite insynsskydd, säger Anna och slår ut med armen mot den vägg av husgavlar som växt upp bara några meter från hennes tomt.

Förr var här ett gräsfält ned mot Kungsbro naturreservat. Från sin uteplats kunde de se ett myllrande djurliv.

undefined
Sylvide Tengström och Anna Abrahamsson kommer snart få nya grannar på andra sidan häcken.

Grannen Sylvide fick en chock när hon efter tio år utomlands kom hem till sitt 70-talshus i Björnbacken i december. Då var detaljplanen klubbad.

– Jag är inte emot att det byggs i Berg, det är hur det görs som upprör mig. Marknivån vid nya området har höjts fem meter, antagligen för att man ska se sjön bättre, och husen är placerade precis så nära oss som lagen tillåter. Vi har hamnat i en gryta, med full insyn från hela det nya området.

undefined
Det nya området Hårdvallsliden har vuxit fram snabbt på andra sidan häcken hos villaägarna i Bergs norra delar.

– Jag är förvånad att vi närmast boende inte haft något att säga till om, säger Anna. Och det är märkligt att vi som redan bor här ska behöva bekosta insynsskydd.

Sylvide är orolig för att uppfattas som en missunsam "gnällkärring".

– Det är ju våra nya grannar det handlar om och jag vill att vi ska få en bra relation, så jag försöker tänka positivt. I jämförelse med mycket annat är det här ett i-landsproblem. Och den nya cykelvägen som byggs till Björkö friskola är toppen!

undefined
Marie Siverstedt brukar ta bilen ut till Berg på soliga dagar för att njuta vid slusstrappan. "Det är så mysigt och rogivande här. Det gäller att de nya husen inte förstör känslan, de får inte sabotera en pärla."

I Klippstugan är det rena partystämningen. Här har Madelene Simlund och Madelene Gramfält sina respektive företag. Hela salongen har nyligen genomgått en invändig total makeover.

– Dels firar vi Bergs expansion, dels firar jag 30 år som företagare i Berg, säger Madelene Simlund.

Om det är några som har koll på hur snacket går på en ort så är det dess frisörer. Av Klippstugans kunder kommer 50 procent från Berg och 40 procent från närområdena Ljungsbro och Stjärnorp.

undefined
Madelene Simlund och Madelene Gramfält på frisörsalongen Klippstugan är väl uppdaterade på Bergsbornas känslor kring nybyggandet. Som företagare på orten är de glada att fler flyttar in.

– Utbyggnaden av Berg möts av ömsom vin, ömsom vatten. Men jag skulle säga att de positiva överväger, å andra sidan är de negativa väldigt negativa, säger Madelene Simlund.

Flera av de pensionärer som bott i villor ska flytta in i de nya lägenheterna.

– Många gamla Bergsbor vill bo kvar. Det är kul att barnfamiljer kan ta över deras villor. Men en del Bergsbor är oroliga för att det "gamla och genuina" Berg ska försvinna.

En sak som förvånar dem är att man inte planerat för några lokaler där olika verksamheter och nya företag kan verka.

– Förmodligen leder ju befolkningsökningen till önskan om mer service, men var ska de nya företagen hålla till, frågar sig Madelene Gramfält.

Madelene Simlund vet inte hur många gånger under sina 30 år hon varit med om att turister kikat in och frågat var fiket ligger.

– För 30 år sedan fanns det tre åretruntöppna fik här, idag inget.

Liksom alla andra vi pratar med är de oroliga över trafiksituationen.

– Jag har själv sett gigantiska timmerbilar fara fram i 70 här utanför. Det är jätteläskigt, säger Madelene Simlund.

– Dessutom har ju Stjärnorp mist sin buss vilket ökat pendlingstrafiken, fyller Madelene Gramfält i.

Upp med fartgupp, nu, tycker de. Och skynda på den planerade nya vägen som ska leda till kanalens besökscentrum nere vid hamnbassängen.

undefined
Håkan Alinder tar en slinga runt kanalen varje dag. Han tycker att det är bra att Berg växer och att det flyttar dit barnfamiljer. Han delar dock oron över trafiken som många Bergsbor känner. "Det är illa redan som det är."

En knutpunkt i Berg är affären, Vretahallen. Den har drivits av Johan Karlsson i 20 år, så även här är det jubileum i år.

– Bortsett från trafiksituationen har jag bara positivt att säga om Bergs utveckling. Synd bara att vi inte kunnat expandera i nya lokaler på annan plats i Berg. Här går det inte att bygga ut, säger Johan och får medhåll av Magnus Tillmar som jobbat i butiken sedan 80-talet.

– I början på 80-talet körde jag ut reklam med min flakmoppe. Då fanns det 487 hushåll i Berg, minns han.

undefined
Magnus Tillmar har arbetat i Ica-affären sedan 80-talet och gläds åt Bergs utveckling.

Precis när vi ska lämna Berg kommer Östgötatrafikens linjebuss dundrande i ett moln av damm, långt över den tillåtna hastigheten 30 kilometer.

Två småflickor på cykel vinglar till lite, synbart tagna av framfarten.

Sommarpärlan Berg har problem att lösa. Och det snabbt. 

Vreta kloster

Till Berg kommer varje år hundratusentals besökare från hela världen för att uppleva när båtar slussas genom kanalen. 

Många passar på att besöka Bergs granne, Vreta kloster.

Det benediktinska nunneklostret grundades 1100 av kung Inge den äldre och drottning Helena på uppmaning av påven och är Sveriges äldsta. 

När man 2020 skulle gräva ner ledningar söder om klosterområdet hittades skelett från 1100-talet.

Här kan man boka en guidad tur och få en inblick i hur vardagen såg ut under medeltiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!