Bergsbadet återigen rensat från vattenpest

Sommar innebär sol, bad. . . Och vattenpest. Kommunen har i dagarna rensat Bergsbaden och Göta Kanal – där det i år är mer av den invasiva arten än vanligt.

Bergsbaden får varje år sin skörd av den invasiva arten vattenpest. Vattenväxt har de senaste 5-10 åren fått allt större spridning i bland annat Boren, Norrbysjön, Ljungssjön och Roxen.

Bergsbaden får varje år sin skörd av den invasiva arten vattenpest. Vattenväxt har de senaste 5-10 åren fått allt större spridning i bland annat Boren, Norrbysjön, Ljungssjön och Roxen.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2021-07-01 16:00

Om du besökt Bergsbaden under juni har du förmodligen sett den invasiva arten vattenpest vid strandkanten. 

"Vuxna och barn får klafsa igenom en sörja för att nå badvatten. Lukten ligger tung över badplatsen", skriver en läsare.

Varje år rensar kommunen de kommunala badplatserna från den invasiva arten. Förra vecken klipptes och fångades vattenpesten upp från badplatsen i Berg. När Corren är på plats är stranden fin, bortsett från två mindre högar av färsk vattenpest.

Med lite tur kommer badplatsen att vara fräsch säsongen ut. 

– Eventuellt behöver vi klippa en gång till i slutet av sommaren då den vattenpest som växer nu släpper och driver in till land, säger Anna-Stina Påledal, vattensamordnare på miljökontoret. 

Under onsdagen klippte kommunen även vattenpest i Göta Kanal. 

– Det är jättemycket i kanalen år. Det skapar problem för båtägarna eftersom vattenpesten fastnar i motorerna.

Klipparen liknar en grävskopa med klippaggregat som är placerad på en pråm.

Den avklippta vattenpesten tas upp och förbränns. Resterna kan inte dumpas i naturen eftersom arten sprids lätt. Det räcker med att små bitar hamnar i ett nytt vattenområde för att växten ska sprida sig. 

Förutom att förstöra båtmotorer och humöret på badgäster är vattenpesten även ett hot mot den biologiska mångfalden. Den täta massan av växter hindrar solljuset från att tränga ner i vattnet och förändrar därmed miljön för andra växter och djur.

Vattenpest

Vattenpest är en vattenväxt som de senaste 5-10 åren fått allt större spridning i bland annat Boren, Norrbysjön, Ljungssjön och Roxen. Den finns även i Svartåns vattendragssystem, Vättern och Glan.

Vattenpest är inte farlig för människor och husdjur och ska inte förväxlas med algblomning. Det finns olika arter av vattenpest, den vanligaste är ”vanlig” vattenpest (Elodea canadensis).

Källa: Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!