Vår stad
Bergman hade redan tidigare visat sin talang genom att tillverka dockmöbler åt sin syster.
Nämnas kan också att under skolåren arbetade Harry som springschas på ett kafé. Reimans unge lärpojke skulle på morgonen vara först av alla i verkstaden. Harry började sin arbetsdag med att tända eld i kakelugnen. När arbetsdagen var slut skulle han städa lokalen och var därmed också den siste att lämna verkstaden. Bland hans första riktiga arbetsuppgifter var att tillverka fötter till likkistor. Lärlingstiden var fyra år. Gesällprovet avlade han 1930.
När läromästaren Reiman avled 1932 övertog Bergman hans verktyg. Våren 1934 var Bergman en av de möbelhantverkare som tillsammans grundade AB Stilmöbler. När funktionalismen med sina odekorerade möbler slog igenom minskade efterfrågan på möbler med hans snidade detaljer.
Bergman kom då i kontakt med länsmuseets konservator Bertil Bengtsson och fick därigenom en lång rad uppdrag i stiftets kyrkor. Han tillverkade exempelvis ett nytt kors till en Kristusbild i Tidersrums kyrka och biträdde Bengtsson 1957 vid konserveringsarbetet av Ödeshögs altarskåp. Bergmans mest omfattande kyrkliga uppdrag var i samband med 1960-talets renovering av Karlstad domkyrka.
Kontakten med Bertil Bengtsson ledde till att Bergman började göra kopior av föremål i museets samlingar. Bergmans räkenskapsböcker visar att han åtminstone sedan 1957 levererat ostformar, ljusstakar med mera till hemslöjden. Mest känd och uppskattad kom hans så kallade Östgötahästar att bli.
Bergman kom också att få uppdrag från flera av stadens möbelhandlare. Vidare snidade han detaljer till Baumgardts pianofabrik. Bergman fick även en rad uppdrag i Gamla Linköping. Han skapade såväl lampetterna som ryggarna till stolarna i salen i von Lingens gård. Vidare tillverkade han souvenirer i form av delfiner för Kolmårdens djurpark och båtar till Vasamuseet.
Bergman erhöll 1990 Landstingets honnörsstipendium för mångårigt skapande som bildhuggare i trä. Landstinget önskade uppmärksamma Bergmans insatser för träsnideriet både som konstart och som hemslöjd för tillverkning av vackra och ändamålsenliga bruksföremål i trä.
För sina betydande insatser för svensk hemslöjd erhöll han även Hemslöjdens förtjänstmärke i guld.
I april 1984, två år efter Bergmans bortgång, invigde landshövding Rolf Wirtén Hemslöjdsgården med dess Bergmansal namngiven till Harry Bergmans ära.
Tack Agneta Andersson, Harry Bergmans dotter.