Rapporteringen kring utvecklingen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, där man hittills har konstaterat åtta fall av mässling och gått upp i så kallat stabsläge, följs noga av personalen på Smittskyddsenheten i Östergötland.
– Vi har koll på det som media skriver och blir på så sätt uppdaterade om det senaste, säger Magnus Roberg. Vi har ingen direktkontakt med sjukhuset, men om man skulle hitta ett fall som kan ha koppling till vår region öppnas naturligtvis en sådan linje mellan oss så snart det bara går.
Roberg uppger att vaccinationsläget mot mässling i Sverige är bra.
– Sjukdomen ingår i det nationella vaccinationsskyddet och har man grundversionen som består av två sprutor har man ett skydd som varar livet ut. Upp emot 95 procent av landets befolkning har det.
Bland nyanlända kan skyddet vara något begränsat och det finns också grupper i samhället där man har ett visst motstånd till den här typen av skolmedicin, enligt Magnus Roberg.
– Man är mer rädd för vaccinet än för själva infektionen, vilket det inte finns något vetenskapligt stöd för. För dessa personer är det mer en fråga om tro, säger han.
De senast kända fallen av mässling i Östergötland rapporterades 2015 då tre personer identifierades med sjukdomen.
– Vi hade ett misstänkt fall i januari i år där det genomfördes en så kallad smittspårning, men ärendet bekräftades aldrig, uppger Magnus Roberg och förklarar att en utbrottsgrupp är en tillräckligt stor enhet för att vårdmässigt kunna hantera flera fall av mässling.
– Skulle antalet sjukdomsfall stiga ytterligare har vi möjlighet att gå upp i stabsläge, precis på samma sätt som man gjort i Göteborg.