I flera års tid har rektorer runt om i landet slitit sina hår för att hitta behöriga lärare inom de naturvetenskapliga ämnena.
Fredrik Karlsson skulle i teorin kunna få jobb var han vill, men har inga planer på att lämna Hjulsbroskolan – en av de skolor med störst andel behöriga lärare i Linköping.
– Det blir en sorts kultur på skolan. Man vet att alla är kunniga och det är hög ambitionsnivå. Det gör det roligt att arbeta, säger han.
Vad krävs för att skolorna ska behålla behöriga lärare?
– För mig har kollegorna haft stor betydelse. Och att skolledningen litar på oss lärare och ger oss stor frihet.
Trots skolans goda statistik har rektor Anna Samuelsson fått kämpa för att fylla vakanta tjänster.
– Det rasar inte in ansökningar när vi anställer. Det märks helt enkelt att det finns för få utbildade lärare, säger hon.
På Hjulsbroskolan går elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Anna Samuelsson tror att det är extra svårt att locka behöriga lärare till mellanstadiet.
– Många lärare lockas av att jobba med små barn. Och högstadiet ser nog vissa som en kul utmaning, medan mellanstadiet hamnar lite mellan stolarna, säger hon.
Båda är överens om att lärarens utbildning har stor betydelse – men att skapa förtroende hos eleverna är minst lika avgörande för deras resultat.
– Behörighet är viktigt, men inte allt. Kunskap, en god relation till eleverna och ett tydligt ledarskap utgör en bra lärare, sammanfattar Fredrik.