Behandlingshem för unga stoppas

Det kommunala behandlingshemmet för ungdomar i Tallboda läggs ner. Verksamheten fungerar så uselt att kommunen vill börja om genom att starta ett nytt.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2015-02-11 20:00

Linköpings behandlingshem tar hand om ungdomar i åldern 14 till 18 år som har sådana problem att de inte kan bo kvar hemma. Det är en kommunal enhet och strax före jul flaggade affärsområdeschefen Carin Nilsson för att hon hade problem i både personalgruppen och ledningen.

Problemen bedömdes som så svåra att den enda lösningen är att lägga ner hemmet och helt enkelt starta ett nytt med ny personal och ny ledning.

– Det har uppdagats problem kopplat till ledning och arbetsmiljö och därför beslutar vi att avveckla. Samtidigt ger vi omsorgskontoret i uppdrag att arbeta fram ett förslag på hur ett nytt behandlingshem ska se ut, säger Daniel Andersson (FP), ny ordförande i omsorgsnämnden.

En del av problemen med hemmet i Tallboda är att deras uppdrag bara inkluderat ungdomar utan missbruksproblem, men i verkligheten behöver de flesta hjälp även mot missbruk.

Därför har hemmet i Tallboda varit dåligt utnyttjat – beläggningen har i genomsnitt legat på 62 procent. Just nu är endast 5 av de 8 platserna upptagna. Samtidigt har omsorgsnämnden åtagit sig att alltid betala för 85 procent av platserna.

– Vi har haft en inriktning på boendet som inte riktigt stämt med de behov som funnits. Dessa två saker tillsammans, att vi haft fel inriktning och att det funnits problem på enheten gör att vi nu stänger, säger Daniel Andersson.

Hemmet ska vara avvecklat redan till den siste mars. Tidpunkten är satt med hänsyn till att ingen av de ungdomar som bor där nu ska riskera att stå utan plats.

Ett nytt boende kommer sannolikt inte att öppna förrän i slutet av året. Var det ska ligga och vilken inriktning det ska ha blir nu en fråga som utreds av tjänstemännen på omsorgskontoret. Deras första åtgärd blir att besöka Falköping för ett studiebesök – där ska enligt ryktet en bra lösning finnas.

Just placering av unga människor som inte kan bo hemma på grund av psykiska problem är en stor kostnad för Linköpings kommun.

Enligt tillgänglig statistik – som är från 2013 – blev den totala kostnaden för alla HVB-hem 85 miljoner kronor och för de pengarna fick omsorgsnämnden 127 placeringar. Antalet människor är färre eftersom en del placerades på hem mer än en gång under samma år.

Under 2014 var omsorgsnämnden den enda nämnd i kommunen som inte klarade att hålla budgeten. Till stor del berodde detta på kostnaden för HVB-hem. Linköpings behandlingshem är dock endast en liten del i detta sammanhang.

Hem för vård- och boende

Linköpings behandlingshem flyttade till de nuvarande lokalerna i Tallboda under 2013. Omsorgskontoret har betalat 8,3 miljoner kronor per år, vilket motsvarar kostnaderna för 85 procent av platserna.

Nästa månad väntas en rapport från kvalitet- och utvärderingskontoret där hemmet utsatts för en granskning. Den kommer att visa hur vårdkvaliteten varit.

Under 2014 gjorde omsorgsnämnden av med 18,8 miljoner kronor mer än budgeterat. Av dessa berodde 12,5 miljoner kronor på högre kostnader för unga som placerats på HVB-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!