Befarad ebola prövade Linköping

Den svenska sjuksköterska som kom hem till Sverige med misstänkt ebola gjorde att sjukhuset i Linköping fick testas på riktigt för just den smittan.

David Ekqvist, ansvarig för högisoleringsenheten och Ann-Sofie Sommer, chefläkare.

David Ekqvist, ansvarig för högisoleringsenheten och Ann-Sofie Sommer, chefläkare.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

LINKÖPING2015-01-08 14:53

Sveriges enda högisoleringsenhet finns i Linköping. Där ska patienter som misstänks ha extremt smittsamma sjukdomar vårdas. Enheten har funnits i snart 20 år, men när den svenska kvinnan kom dit på onsdagskvällen var det första gången ett misstänkt ebola-fall hanterades.

Hon har redan testats en gång och det provet pekade på att hon inte är smittad. För säkerhets skull ska fler prover tas och nya analyser göras, men enligt David Ekqvist, st-läkare med ansvar för kliniken, är det extremt liten risk att hon faktiskt är smittad av Ebola.

Fallet har ändå lett till att hela vårdkedjan har testats. Ett exempel är själva transporten från Malmö som skedde i landets enda högisoleringsambulans.

– Det var en lång sträcka från Skåne, det är drygt fyra timmar och personalen arbetar i skyddsutrustning hela tiden. Det innebär att de inte kan äta, dricka eller gå på toaletten. Det gick bra och det var en viktig erfarenhet att få veta räckvidden, säger David Ekqvist.

Skyddsdräkten är helt tät och har en batteridriven fläkt som förser personalen med luft.

Vad det är för sjukdom kvinnan lider av är ännu inte klarlagt. De prover som hittills tagits har handlat om att utesluta just ebola.

– Jag kan säga att tillståndet för henne är stabilt, men jag uttalar mig inte om patientens tillstånd eftersom hon inte vill det, säger David Ekqvist.

Kvinnan har tjänstgjort för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Sierra Leone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!