Första halvåret var kostnaden nära 85 miljoner kronor, 31 000 kronor i månaden för varje deltagare. Och några "riktiga" jobb lär det inte leda till.
Det är en gammal tradition att upprustning av friluftsområden och naturreservat, liksom kulturminnesvård, sköts av långtidsarbetslösa. På 1930-talet kallades det beredskapsarbete. Senare har namnen växlat: gröna jobb, plusjobb och mycket annat.
I dag är det Fas 3 (numera Sysselsättningsfasen) som står för en stor del av arbetskraften på dessa områden. Först utbildning i sex månader som Fas 3-are, sedan jobb i ett år med sysselsättningsstöd.
– De första sex månaderna ska rusta och utbilda deltagarna, säger SoledadGrafeuille som är enhetschef på Arbetsförmedlingen. Sedan anställs de.
Varför är det så dyrt?
– Kostnaderna är kopplade till projekttypen, förklarar hon. Det behövs fler utbildade handledare än vanligt, till exempel. Det behövs också mat och fordon.
– Vi har jobbat mot den här målgruppen länge och vi vet att det blir bra. Målet är att skapa nya möjligheter för dem som varit arbetslösa länge, mer än tio år, eller har funktionsnedsättningar och står långt från arbetsmarknaden.
Många deltagare har varken funktionshinder eller så lång arbetslöshet bakom sig.
– Syftet är i alla fall att bryta ett långt utanförskap och ge deltagarna möjlighet att få färska referenser som de kan använda inom näringen och i liknande branscher.
Hur går det med jobbsökandet?
– Vi har inga siffror på om någon har fått jobb efteråt, säger Soledad Grafeuille. Vad vi vet är dock att många varit missnöjda med att de inte fått fortsätta, eftersom de trivs så bra. Men alla vet att det är tidsbegränsat.
De får avtalsenlig lön och semester, men ingen rätt till a-kassa. Varför?
– Det är ett politiskt beslut, inte något som arbetsförmedlingen har bestämt, säger SoledadGrafeuille. Jag har därför svårt att uttala mig om det.
Vi frågar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) i stället.
Varför?
– Det är Arbetsförmedlingen som är ansvarig för hur just detta är samverkansprojekt är utformat, med exempelvis val av anställningsform och handledning, i samarbetet med Skogsstyrelsen, säger ministern och utvecklar svaret:
– Det finns många olika former av anställningsstöd. Särskilt anställningsstöd ses som en arbetsmarknadspolitisk insats och grundar därför inte för a-kassa, vilket det finns andra stöd som gör. Särskilt anställningsstöd ges dessutom ofta som en del i en kedja av insatser, och arbetsgivaren har rätt att anställa med Nystartsjobb direkt efter.
Skulle inte deltagarna komma närmare arbetsmarknaden om jobbet var a-kassegrundande och de kunde lämna Fas 3 efteråt?
– Jag förstår om de skulle VILJA det, säger Soledad Grafeuille, men så här ser avtalet ut och jag kan inte uttala mig om hur det borde vara. De är i alla fall bättre rustade när de kommer tillbaka till Fas 3.