"Bästa rådet jag någonsin har fått"

Fika på landet. En östgötsk sommarklassiker. Utbudet är stort i länet och här tipsar vi om ett besök på Boställets vedugnsbageri.

Att fika på landet. En östgötsk klassiker. Boställets vedungsbageri lever delvis på miljön och upplevelsen.

Att fika på landet. En östgötsk klassiker. Boställets vedungsbageri lever delvis på miljön och upplevelsen.

Foto: Maja Hagberg

Linköping2021-06-16 15:00

När det vanliga jobbet inte kändes lika lockande längre, fick Karin Lorin en idé om att istället starta ett eget bageri hemma på gården i Maspelösa Boställe.

Sagt och gjort.

Rådet från en kollega lyfte dessutom satsningen till en helt ny nivå.

– En bagare uppe i Värmland tipsade mig om att servera fikabröd också. För att locka till sig kunderna. Det är det bästa rådet jag någonsin har fått, säger Karin Lorin.

Hösten 2011 öppnade Boställets vedugnsbageri och verksamheten och antalet fikasugna besökare ökar undan för undan. När vi anländer i höjd med öppningsdags en vanlig torsdagsförmiddag är det kö på gårdsplanen och vidare in i bageriet. Numera har Karin Lorin och hennes familj två anställda bagare som bakar mat- och fikabröd i den murade vedugnen i den gamla ladugården. Alltid på björkved.

– I vedugnen gräddas brödet på ett hantverksmässigt vis. Det ger en särskilt god skorpa med riktigt mycket smak. Det är skönt att jobba med folk som vet vad de gör, säger hon.

Solen steker över östgötaslätten, som tar vid bakom hönshuset, när vi tar vårt kaffe med dopp och slår oss ned i det gröna. Först i solen utanför bageriet, men snart krävs det en omgruppering till den barmhärtiga lövskuggan längre bort i trädgården. En idyll, helt klart.

– Vi lever på upplevelsen, konstaterar Karin Lorin.

– Miljön är fantastisk. Många av våra besökare tar det som en utflykt på landet. Kommer hit, fikar en stund och köper med sig en limpa hem.

Gården, Maspelösa Boställe, har sitt ursprung från 1800-talet men stod tom och gisten när familjen flyttade in 2005. Renoveringen var omfattande och tidsödande medan Karin Lorin funderade över sin fortsatta yrkeskarriär. Drömmen var att kunna hitta något att försörja sig på på hemmaplan när pendlandet in till jobbet inte längre lockade.

– Jag har alltid gillat att baka och bestämde mig för att lära mig ännu mera. Jag började experimentera med surdeg och läste på om surdegsbakning. Tanken var först ett enkelt hål i väggen i ladan där jag kunde stå och sälja hembakat bröd. Det blev så mycket mera än så och jag har gått flera kurser i mathantverk sedan dess. Jag har aldrig ångrat beslutet. Nu ligger verksamheten helt rätt i tiden, säger hon.

Inför sommaren renoveras nu det gamla hönshuset för att kunna erbjuda fler sittplatser under tak. Just den här dagen känns dock allt vad regn heter oerhört avlägset.

Karta: Maspelösa Boställe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!