Morgan Holmströms östgötska företag Amazonkey AB sysselsätter människor både i Linköping och i Amazonasregionen. Han har just fått godkänt centralt från Coop att få leverera sina bärprodukter till deras 120 butiker i Stockholm. Sedan i februari finns produkterna också i flera olika affärer i Linköping.
– Acaibären växer vilt på 2,5 meter höga träd i djungeln. De liknar våra blåbär men smaken är lite annorlunda och acaibären har en antioxidantnivå som är nästan sex gånger högre än blåbär, säger Morgan Holmström.
Berättelsen om hur det kom sig att han startade det här företaget i Linköping är lång men vi tar en kort version. Det började 2009 när Holmström fortfarande jobbade som konsult med stora evenemang och bodde halva tiden i Amazonas och halva tiden i Tyskland. Han hade organiserat aktiviteter kring World social forum, ett uppmärksammat internationellt möte i Amazonregionen Pará där flera presidenter och många viktiga personer från Sydamerika var med. Temat var hur man ska rädda regnskogen. Efter eventet pratade Holmström med lokalbefolkningen och frågade vad de tyckte om det hela.
– Människorna tyckte att det var en cool händelse eftersom många samlades där. Men de såg ingen konkret nytta av mötet. Eliten klagade på lokalbefolkningen som hugger ner regnskogen men de erbjöd inga alternativ i stället, säger han.
Det mesta av de nuvarande näringslivsgrenarna i Amazonas orsakar regnskogens skövling: för att komma åt mineraler, för att ha palmoljeplantager och för att hålla boskap eller odla. Morgan Holmström såg också att befolkningen åt acai och kom på idén att just acaibär kan vara ett alternativ: det kan skapa hållbara jobb som räddar både regnskogen och befolkningen från fattigdomen.
– Bären finns i stora mängder i djungeln och inget behöver förstöras. Det är folkets basmat där. Så jag startade ett litet projekt med lokalbefolkningen på plats, och de gör nu allt att från att plocka bär, transportera dem och sedan pastörisera och frysa dem innan de fraktas med båt hit, berättar han.
Morgan Holmström vill inte importera bara råvaran. Han vill att Amazonas lokalbefolkning utför det arbete som behövs för att skapa olika produkter av frukten och på det sättet skapas också flera jobb.
Och han stannade i Linköping som han uppfattade som en trygg och snäll stad. Människor var jättetrevliga mot honom och han såg att han kunde utveckla sina idéer inom företagande. Nu är han en äkta Linköpingsföretagare som tillbringar en del av året i Amazonas.
– Jag har fått bra vänner och Linköping känns som hemma.
Häften av arbetet utförs i regionen Parà och hälften här, men målet är att det mesta ska göras i Amazonas. I Linköping hittade han personer som hjälper honom med produktutveckling, paketering och marknadsföring.
– Vi har ett säljbolag som hjälper oss med försäljningen. Flera ser sig som en del av vårt varumärkes Zonkyfruits team, allt ifrån fitnessprofiler till designers och PR-personer. Det känns kul att så många har engagerat sig.
För att kunna finansiera allt det här, eftersom det än så länge handlar mycket om investeringar, har han kvar sitt första företag som han kan leva på, Individualfocus.
– Vi jobbar i projekt som är stats- och kommunfinansierade, men även med utbildningar och hjälper folk med integration och att hitta jobb.
Morgan Holmström ser sig själv som socialentreprenör, att han har andra syften med sitt jobb än att bara tjäna pengar. Men för att kunna hjälpa måste han också ha inkomster.