Var femte förstföderska uppgav i en studie från Linköpings universitet att de ”kände svår rädsla” samtidigt som en grupp barnmorskor konstaterade att de saknade tillräcklig kunskap om problemet.
– Förlossningsrädsla har studerats sedan 40 år tillbaka men ingen har tidigare fokuserat på barnmorskorna.
726 svarDet säger tidigare barnmorskan Birgitta Salomonsson som är lärare och doktorand i medicinsk psykologi vid universitetet.
I hennes avhandling presenteras bland annat enkätsvar från 726 barnmorskor i hela Sverige. Analysen visar att deras syn på problemet skilde sig åt beroende på var de arbetade.
En klar majoritet av dem som arbetade på mottagningar kände sig inte tillräckligt kompetenta att hantera förlossningsrädsla hos besökarna i motsats till kollegerna på förlossningsavdelningarna.
TorrsimMånga av de tillfrågade ansåg att det behövs specialutbildade barnmorskor för att ta hand om de rädda kvinnorna. Men barnmorskorna på förlossningsavdelningarna ansåg att deras kunskaper är tillräckliga och att de intuitivt förstår hur kvinnorna mår.
Birgitta Salomonsson tror att skillnaden beror på att de olika grupperna agerar i olika situationer.
– På mottagningen ägnar man sig åt ”torrsim” och på förlossningen är man mitt ute i vattnet, säger hon.
Var femte423 blivande förstföderskor besvarade hennes enkät. Av dessa upplevde 21 procent en svår rädsla inför förlossningen. Så pass svår att den påverkade deras dagliga liv och medförde en ökad risk att uppleva själva förlossningen som traumatisk. Andelen betecknar Birgitta Salomonsson som en överraskning, men bilden stämde också överens med barnmorskornas uppfattning att problemet har ökat på senare år.
– En ökad grad av rädsla korrelerar med lägre tilltro till sin förmåga att hantera förlossningen, säger Birgitta Salomonsson.