Barnhjälte prisad på Folkungaskolan

Phymean Noun får Barnens Nobelpris 2016. Den kambodjanska frihetskämpen presenterades under en känslosam ceremoni på Folkungaskolan på onsdagen.

Borgmästare Helena Balthammar grillas om barnrättigheter av Folkungaskolans August Lundquist och Jakob Graf.

Borgmästare Helena Balthammar grillas om barnrättigheter av Folkungaskolans August Lundquist och Jakob Graf.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-10-15 07:58

Det är en högtidlig stund i Folkungaskolans aula, när de två elevrådsrepresentanterna August Lundquist och Jakob Graf håller i en pressträff för att presentera årets vinnare av World’s Children’s Prize, i folkmun kallat Barnens Nobelpris.

August Lundquist inleder med att hålla ett anförande, där han med obestridliga fakta som grund konstaterar att det finns mycket kvar att göra för barnens rättigheter. I Sverige finns inte barnslaveri eller barn som sitter i fängelser eller lever på soptippar, men det finns många andra sammanhang där barnens främsta inte sätts först. August Lundquist konstaterar att alldeles för många tjejer i högstadiet utsätts för sexuella övergrepp, att var tredje ung svensk blivit utsatt för någon form av mobbning och att 1 337 barn försökte ta livet av sig under 2013.

– Samtidigt saknar två av tre skolor skolkurator, säger han.

I sitt tal tar han särskilt fasta på HBTQ-personer, och inte minst transpersoner.

– Mer än var tredje transperson har allvarligt funderat på att ta sitt liv det senaste året, säger han.

Linköpings borgmästare Helena Balthammar är specialgäst och kallas upp på scenen, där hon får svara på ett batteri av tunga frågor om barnens rättigheter. Vad gör kommunen för att minska psykisk ohälsa hos barn och ungdomar? Vad gör de för HBTQ-personers utsatthet i skolan? Vad görs för att minska mobbningen?

Helena Balthammar svarar så gott hon kan men konstaterar också att "vi gör mycket, men kan göra mer". Inte minst när det gäller att fånga upp barnens åsikter.

Sedan tar Jakob Graf över mikrofonen och visar med hjälp av en film hur WCP samlar miljontals barn i länder över hela världen. Vietnam, Pakistan, Sydafrika, Indien, Brasilien, Ghana och flera andra länder skymtar förbi. WCP är inte bara ett pris utan ett helt program där barn över hela världen studerar barns rättigheter och demokrati i allmänhet och de nominerade pristagarnas arbete i synnerhet.

När det så är dags att högtidligt presentera vinnaren är det som stolta representanter för alla barn i Linköping Jakob Graf och August Lundquist avslöjar vem som fått flest röster bland alla barn världen över: Phymean Noun, som efter att själv ha vuxit upp i de utbildningsfientliga röda khmerernas skugga gett upp sin karriär för att ge liv och utbildning till alla de barn som lever på soptippar i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

– Utbildning är mycket viktigt och kraftfullt och kan förändra ditt liv, säger pristagaren själv i en film som spelas upp.

August Lundquist och Jakob Graf vill inte avslöja vad de själva röstat på.

– Valhemligheten är en viktig demokratisk rättighet. Men jag hade inte gissat att hon skulle vinna, säger August Lundquist.

Du valde i ditt tal att fokusera på sådant som fortfarande är problem även i Sverige när det gäller barns rättigheter, som situationen för transpersoner. Har det engagemanget väckts i arbetet med WCP?

– Det har jag nog märkt mer av mig själv. Vi hade till exempel en minipridefestival där vi satte upp affischer som vissa rev ner. Det var tråkigt. Vi har haft en föreläsning om transpersoner som vi i elevrådet ordnade också. Det handlar mycket om utbildning. Det folk inte förstår blir de rädda för.

World's Children's Prize

Phymean Noun från Kambodja får World's Children's Prize 2015 för sitt arbete med att ge barn som lever på soptippar i Phnom Penh utbildning och ett bättre liv via organisationen PIO. Hon fördes själv som barn bort av röda khmererna. Prissumman är 700 000 kronor och överlämnades på Gripsholms slott av drottning Silvia på onsdagen. Pengarna används i pristagarens arbete.

Hederspristagare är Javier Stauring, USA, som hjälper barn i amerikanska fängelser, och Kailash Satyarthi, Indien, som kämpar mot barnslaveri och barnarbete.

WCP delas ut varje år, och två miljoner barn, varav 30 000 i Sverige, deltar i omröstningen. Tidigare pristagare är bland andra Malala, Nelson Mandela, Betty Makoni och Dungamammorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!