Barnens skolskjuts drogs in – mitt i skolgången

Varje läsår har Erik Lindvalls och Jenny Johanssons två barn fått rätt till skolskjuts. Men i somras fick familjen plötsligt avslag. "Barnen har ont i magen och frågar om de får gå kvar i sin skola."

Jenny Johansson och Erik Lindvall har hört några förklaringar, några av dem är direkt felaktiga, varför deras barn plötsligt inte får åka skolbuss till sin skola. Att lagändringen 1 juli påverkar skolskjuts har ingen sagt något om.

Jenny Johansson och Erik Lindvall har hört några förklaringar, några av dem är direkt felaktiga, varför deras barn plötsligt inte får åka skolbuss till sin skola. Att lagändringen 1 juli påverkar skolskjuts har ingen sagt något om.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-08-31 17:00

Det berättar Erik Lindvall och Jenny Johansson, föräldrar till barnen som inte längre får åka skolbuss till Nykils skola trots att de har blivit beviljade skolskjuts (i mån av plats) sedan starten. Den informationen fick föräldrarna redan när de ansökte om förskoleplatser på Nykils förskola, samt även när de senare ansökte om skolplats i förskoleklass. 

– Vi kan fortfarande inte tro att det är möjligt att Linköpings kommun har ändrat sig mitt i barnens skolgång. Man rycker upp barnens trygghet. Det drabbar dem hårt. Och faktum är att vi inte vet om barnen får fortsätta gå i sin skola. Får vi inte det praktiska att fungera får de byta skola, säger Jenny Johansson.

Vi möter henne och Erik hemma i Gävbo Kungssätter. Deras hus ligger på en tomt där kommungränsen mellan Linköping och Mjölby går, men tomten tillhör Mjölby kommun. Från deras hus är det en mil till Nykils skola, Linköpings kommun och en mil till skolan i Mantorp, Mjölby kommun.

Både Erik och Jenny har jobbat i Linköping under hela barnens liv, Erik jobbade till och med i Nykil under en period. På grund av deras jobb i Linköping har allt det praktiska varit betydligt lättare med barnen i Nykils skola. Hittills har det aldrig varit ett problem att få skolskjuts beviljad – barnen klev på bussen på busshållplatsen Ekäng som ligger cirka 2,5 kilometer från deras hem och tillhör Linköpings kommun.

 – Det är under sådana premisser som vi har sökt skolan i Nykil. Linköpings kommun har alltid tidigare beviljat vår ansökan och skrivit att barnen får skolskjuts "i mån av plats". Det handlar om en stor buss och det har alltid funnits gott om plats på bussen, säger Jenny Johansson.

Men finns det plats på bussen nu?

– Ja, det finns det. Ingenting har förändrats. Vi har pratat med busschaufförer som säger att det finns gott om plats, så som det alltid har funnits.

I höstas bytte Erik jobb och började i Mjölby, men Jenny jobbar kvar i Linköping. Och även om Erik bytte kommun där han jobbar är det för föräldrarna mest väsentliga i den här situationen att barnen har sin trygghet i Nykil efter alla år de har gått där. De började gå på förskola i Nykil som tvååringar. Tanken att de kan bli tvungna att flytta barnen till skolan i Mantorp låter dem inte att sova på nätterna.   

Erik Lindvall fyller på:

– Hade kommunen sagt från början, när vi sökte för första gången till Nykils skola, att våra barn inte skulle få skolskjuts hade vi sökt en annan skola och hittat en annan lösning. Och det som upprör oss mest är att kommunens beslut kom mitt i sommaren, men det gick inte att ringa den person som är handläggare för vårt ärende och som står som kontaktperson. Och det var omöjligt att nå någon annan som man kunde prata med om vårt fall.

Efter många påringningar till kommunens växel, kontakt Linköping, och försök att prata med den handläggare som fattade beslut blev familjen uppringd av någon annan. 

– Den personen kunde inte heller hjälpa oss konkret men berättade att Linköpings kommun har ändrat sin policy och eftersom vi bor i Mjölby kommun får våra barn inte längre beviljad skolskjuts. Det gick inte att resonera att vi alltid har bott på samma plats men att barnen fick åka skolbuss i mån av plats. Det råd som vi fick var att överklaga kommunens beslut till förvaltningsrätten, berättar Jenny.

I barn- och ungdomsnämndens bedömning står att "familjens ansökan om skolskjuts från Gävbo Kungssätter, Mantorp, Mjölby kommun, avslås. Enligt rådande rättspraxis utgör den egna kommunen yttre gräns vid växelboende, varför resor över kommungräns vid växelvis boende inte kan beviljas".

Men familjen har aldrig ansökt om skolskjuts från Gävbo Kungssätter, de har alltid skjutsat barnen till den befintliga busshållplatsen Ekäng i Linköpings kommun, som barnens skolbuss åker förbi. Vad familjens situation har med växelvis boende förstår föräldrarna inte heller. 

– Vi tror att den som fattade beslut missuppfattade ansökan. Den förklaringen med växelvis boende fattar inte vi eftersom våra barn bor på samma ställe de alltid ha bott och har inte växelvis boende. I beslutet står det också att handläggaren som fattat beslut kan ändra det men den personen är försvunnen. Först var det semester och nu finns den inte kvar inom utbildningsförvaltningen. Vi vet inte vad vi ska göra, säger Erik Lindvall.

Lagändring

Lagändringen innebär att elever i årskurs 4-9 i grundskolan ska erbjudas extra studietid. 

Under denna studietid ska de kunna få hjälp med läxor och annat skolarbete. Erbjudandet ska omfatta minst två timmar per vecka och deltagandet ska vara frivilligt.

Studietiden ska anordnas under eller i direkt anslutning till elevernas skoldag vid den skolenhet som eleven tillhör.

Lagändringarna började gälla den 1 juli 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!