Elevrådsordförande Clara Elebring och hennes vänner spanar ut över skolgården på Linghemsskolan. Det har egentligen nyss blivit sommarlov och än återstår många veckor innan de börjar sjätte klass och behöver vara här igen. Men för några dagar sedan fick de ett besked som gjort dem både arga och ledsna. Ett besked som just har med skolgården att göra.
– Ja, som du ser finns det ingenting alls här. Förutom den där då, säger Clara till Correns reporter och pekar mot ett litet plank med en klättervägg i mitten av den asfalterade gården.
Clara och hennes kompisar har gått ett år på Linghemsskolan. Egentligen tillhör de fortfarande Himnaskolan, men platsbristen gör att femmorna och sexorna får husera i Linghemsskolans lokaler istället. Här har en omfattande renovering och utbyggnad skett de senaste åren och under de två terminer som vännerna gått här har de fått vänja sig vid byggmaskiner utanför klassrumsfönstren och speciallösningar, bland annat i form av luncher i idrottshallen. Men de har härdat ut, kanske för att det trots allt funnits en liten morot att se fram emot. I början på höstterminen fick de nämligen veta att det inte bara var skolans lokaler som skulle renoveras – också skolgården skulle få sig ett rejält lyft.
– Renoveringen skulle ske nu under sommaren. Barnen har fått se skisser och vara med och tycka till om den nya skolgården, säger Claras mamma Erica Elebring.
Men så den 14 juni, veckan efter skolavslutningen, kom det där beskedet som ställde allt på ända. Ett meddelande från Himnaskolans rektor till samtliga vårdnadshavare:
"Vi har nyss fått besked från utbildningskontoret om att skolgården på Linghemsskolan inte kommer att renoveras under sommaren som planerat. I nuläget vet vi inte när/om den kommer att renoveras framöver."
När Corren träffar Clara och hennes vänner på skolgården på Linghemsskolan är de långt ifrån ensamma där. Den plötsliga vändningen i skolgårdsfrågan har upprört både lärare, elever och föräldrar och den här kvällen har ett 20-tal personer, både barn och vuxna samlats för att uttrycka sin ilska.
– Det här kom från ingenstans, Vi har alla trott och förutsatt att det skulle bli en renovering nu i sommar, säger föräldern Evelina Wijk.
– Det känns jättetråkigt. Den nuvarande skolgården är verkligen inte bra, och det har funnits ett stort tålamod hos barnen som sett fram emot något nytt, säger Josefin Svensson, förälder.
Alla stämmer in. Ett par av barnen visar ritningar på den nya skolgården, några av de vuxna pratar upprört med varandra.
Men vad är det som har hänt? Vem har beslutat att inte åtgärda skolgården i sommar, och vad är anledningen till beslutet? Barnen undrar, föräldrar undrar, lärare undrar.
I flera dagar har Corren försökt att ta reda på svaret.
Vi tar det från början. Redan 2016 fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om att bygga ut och rusta upp Linghemsskolan. Då rymde skolan cirka 300 elever och prognosen gjorde gällande att ytterligare 200 platser skulle krävas inom en tioårsperiod.
När beslutet var klubbat tog utbildningsförvaltningen över stafettpinnen och gav fastighetsförvaltaren Lejonfastigheter uppdraget att utföra ombyggnationen. Utbildningsförvaltningen uppger själva att det i ombyggnationen ingick en upprustning av skolgården.
När beskedet om den uteblivna skolgårdsrenoveringen kom var det just till utbildningsförvaltningen som upprörda föräldrar hänvisades. I meddelanden till föräldrar som Corren tagit del av framgår att varken lärare eller rektor varit delaktiga i – eller ens haft kännedom om beslutet.
När Corren når Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan på Utbildningskontoret, beklagar hon att det inte kommer ske någon renovering av skolan under sommaren, men säger att en renovering kommer att bli av längre fram. Frågor gällande vad som ligger bakom beslutet att inte genomföra renoveringen under sommaren har hon svårt att svara på, trots att det är till just henne som frågande föräldrar uppmanats höra av sig till.
– Jag vet inte hur turerna har gått. Vi har också fått besked om att det inte blir nu, exakt varför vet inte jag. Men vi jobbar för att det ska bli så snabbt som möjligt. Vi ligger ju på där.
Från vem kommer beskedet?
– Jag har fått det internt till mig.
Trots en rad frågor till förvaltningen får vi inget tydligt svar på vad som orsakat den plötsliga förseningen. Christel Horsak uppger också i ett sms att det inte finns någon annan på förvaltningen att prata med och att man redan har kommunicerat det man vet.
Klart är i alla fall att frågan ligger på förvaltningsnivå. Ett kontrollsamtal till barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) bekräftar att nämnden inte varit inblandad i något beslut gällande skolgården.
– Det finns inget annat politiskt beslut än det som nämnden tog 2016. Allting ligger inom förvaltningen. För att tala klarspråk är det som hänt väldigt olyckligt. Någonstans har det funnits en kommunikationsmiss inom kommunen som orsakat det här, säger Erik Östman.
Vi fortsätter söka svar, men nu istället hos Lejonfastigheter. Johan Larsson, som ansvarar för produktion och genomförande av ombyggnationen på Linghemsskolan, uppger i samtal med Corren att det inte funnits några åtgärder gällande skolgården med i hyresavtalet man har med kommunen.
Barn, föräldrar och lärare har varit på det klara med att det skulle ske i sommar. Kan det handla om en kommunikationsmiss?
– I avtalet vi skrev med kommunen vid ombyggnaden fanns inga krav gällande utemiljön. Men i avtalen finns en reglerbar post. Jag vet att vi tittade på om det fanns ekonomiskt utrymme att göra något åt utemiljön i det här projektet, men det fanns det inte. Nu har dock ett tilläggsbeslut fattats som möjliggör en renovering framöver.
Hans kollega Erik Styrenius, fastighetschef, bekräftar att utomhusmiljön på Linghemsskolan legat utanför projektet med ombyggnationen. Men en diskussion har förts mellan förvaltningen och fastighetsägaren gällande en upprustning av skolgården.
– Nu har man fått fram det extra tillskottet som behövs för att genomföra en upprustning. Tyvärr så är det sent på året så vi har inte kunnat få fram någon entreprenör eller material på grund av hur omvärlden ser ut just nu.
När kan en upprustning ske?
– Tillsammans med förvaltningen ser vi nu över en ny tidsplan med förhoppning om att upprustningen kan genomföras under sommaren 2023 när skolan är tom.
Corren har sökt ett flertal personer på Utbildningsförvaltningen för att få tydligare besked kring skolgårdsfrågan. Både utbildningsdirektör Anders Jolby och biträdande utbildningsdirektör är dock lediga.
När vi på nytt pratar med Christel Horsak för att höra vem den interna informationen som hon fått till sig kommer ifrån säger hon att det är från avdelningen som arbetar med lokalfrågor. Men handläggarna där uttalar sig inte i media.
– Flera av dem är väldigt nya, de är handläggare också. När vi uttalar oss i media brukar det också vara chefer som gör det.