Elever från skolans årskurs tre har tillsammans med läraren Johanna Kratz och dramapedagogen Carina Malm skrivit manus till musikalen. Men det är elever från hela skolan, årskurs 1-6, som är med som körsångare, dansare, berättare och solister. Musiklärarna har skrivit musiken.
– Vi har jobbat med musikalen sedan i september, det är en del av skolans värderingsarbete under läsåret. Pisa-undersökningen visar att var femte elev känner sig otrygg i skolan och att var sjätte elev har varit utsatt för mobbning. Det är alltid lika aktuellt, säger Johanna Kratz.
Eleverna Gloria Larsson, Maja Gewée och Maja Carlsen är musikalens stjärnor och alla tre älskar att spela teater. De verkar inte alls nervösa när Corren träffar dem utanför Sagateatern strax före föreställningen. De tycker att det är jätteviktigt att uppmärksamma mobbning och ensamhet.
– Det är roligt att spela teater, lära sig mer om mobbning och visa hur problemet kan lösas, säger Gloria Larsson som spelar musikalens huvudroll Siri.
Siri är en vanlig tjej på en vanlig skola någonstans i Sverige. Hon och hennes bästa kompis Noomi leker ofta hemma på gatan, men i skolan börjar Noomi dra sig undan. Siri blir mer och mer utanför medan Noomi slits mellan Siri och kompisgänget.
– Efter att vi har jobbat med musikalen har alla elever på skolan blivit mycket mer uppmärksamma på hur de andra mår. Det fanns ingen mobbning på vår skola, men nu frågar vi mycket oftare hur det är om vi ser någon som är ensam, säger Maja Gewée som spelar Noomi.
Som i varje musikal löser sig allt till det bästa på slutet. Förklaringen till musikalens namn "Luckan" är enkel:
– Det var en elev som önskade sig en lucka på skolgården, en lucka till en annan värld. Just den eleven menade en värld med glitter och glamour, men vi fick en annan idé. Luckan i musikalen går till en värld där ingen är ensam. Vi ska inte ha några barn som är ensamma på skolan, säger Carina Malm.
Musikalen hade premiären på onsdagen och på fredag kl 18 är sista dagen den kan ses.