Barn och ungas rättssäkerhet hotad

Situationen inom socialförvaltningen i Linköping har på kort tid gått från dåligt till ännu värre. Nu hotas kommunen av två miljoner i vite om inte tidsgränserna för förhandsbedömning och utredningar hålls.

Läget är allvarligt på sociala förvaltningen som inte hinner med sitt utredningsarbete som gäller barn och unga.

Läget är allvarligt på sociala förvaltningen som inte hinner med sitt utredningsarbete som gäller barn och unga.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-01-09 07:30

Kritiken från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är allvarlig och det är inte första gången som missförhållanden påtalas. Framförallt handlar det om förvaltningens arbete som gäller utredningar kring barn och unga. Dels det som rör förhandsbedömningar och dels det som rör utredningar. I sitt vitesförläggande till Linköpings kommun – som kom 12 december – skriver IVO:

"Vid en sammantagen bedömning finner IVO att förhållandena avseende hur arbetet med förhandsbedömningarna och utredningar bedrivs i Linköpings kommun är ytterst oroande. Särskilt oroande är det att kommunen trots omfattande åtgärder över tid inte lyckats komma till rätta med de konstaterade bristerna. För barn och unga som är i behov av socialtjänstens stöd kan tidsaspekten vara avgörande."

Myndigheten konstaterar också att socialnämnden vid upprepade tillfällen förlängt utredningstiderna. IVO anser visserligen att det kan finnas skäl att vid behov förlänga hanteringstider, men skriver att det då ska finnas synnerliga skäl. Om sådana fall finns så måste detta dokumenteras ordentligt. Skälen till de förlängda hanteringstiderna får aldrig bero på brister i organisationen eller tillgång till personal. Kort sagt, eftersom socialförvaltningen – och socialnämnden – också är myndighetsutövare så ska de genomföra de beslut som lagen kräver, oavsett om det finns pengar eller personal.

Redan i början av förra året signalerade förvaltningen att situationen var ohanterbar och anmälde sig själva – i likhet med flera svenska kommuner – till socialstyrelsen. Då beskrevs en situation där orosanmälningarna om barn som for illa, vällde in.

Situationen har sedan dess förvärrats. Enligt de uppgifter som IVO redovisar så hade utredningstiden i september 2016 överskridit tidsgränsen i 45 procent av fallen. I januari var den siffran 30 procent. Under samma period hade socialnämnden fattat beslut om förlängd utredningstid i 75 procent av utredningarna.

IVO skriver: "IVO ser mycket allvarligt på att socialnämnden satt i system att förlänga utredningstiderna trots medvetenhet om att lagstöd i stor utsträckning saknas."

Den lilla ljusning som kan skönjas är att resultatet för förhandsbedömningarna – som ska ske inom 14 dagar – har förbättrats. Enligt siffrorna så var det i september 2016 i 20 procent av bedömningarna som tiden inte hållits. Att jämföras med lite drygt 30 procent i januari 2016.

Senast 1 juni ska kommunen lämna en slutredovisning annars riskerar man att tvingas betala 2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!