Barn i fokus på biblioteket

Efter årsskiftet träder en ny bibliotekslag i kraft. Barn och unga ska prioriteras, och på biblioteket i Linköping finns redan flera projekt.

Kristina Kollerud Nilsson , biblotekarie Linköping

Kristina Kollerud Nilsson , biblotekarie Linköping

Foto: Mikael Svensson

Linköping2014-01-02 06:45

– Vi jobbar framförallt för att barn och unga ska tycka att det är lustfyllt att läsa, säger Kristina Kollerud-Nilsson från Linköpings stadsbibliotek.

Den 1 januari 2014 träder en ny bibliotekslag i kraft. I lagen står bland annat att biblioteken ska prioritera barn och ungas läsning.

Redan nu finns flera projekt där man fokuserar på barn och unga på stadsbiblioteket i Linköping. Flera utav dem riktar sig till riktigt små barn och deras föräldrar. Bland annat har biblioteket haft en kurs som heter ”Baby på bibblan”. Dit har föräldrar kunnat ta med sina 4-8 månaders bebisar för sång, ramsor och rim.

– Det är viktigt att etablera språk och läsning tidigt hos barn, menar Kollerud-Nilsson.

Ryska sagostunden extra populär

I den nya lagen står också att biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt Sveriges minoritetsspråk och personer som har ett annat modersmål än svenska. Pratar man exempelvis ryska, arabiska eller kurdiska har man under hösten kunnat komma på sagostund på bibblan i Linköping.

– De ryska sagostunderna har varit väldigt populära. Vi fick till och med sätta in extra sagostunder för att det kom så många rysktalande barn.

Några andra som också flitigt besöker biblioteken är papporna.

– Vi ser en tydlig trend att många pappor kommer hit med sina barn. Utan att ha gjort någon vetenskaplig undersökning skulle jag nog säga att papporna utgör cirka 70 procent av föräldrarna som kommer hit.

Kristina Kollerud Nilsson berättar att många tar av sig skorna och så hänger man med sina barn på bibblan i flera timmar.

Bibblan ska vara kul

I den PISA-undersökning som presenterades i år visade det sig att nivån på svenska skolelevers läsförståelse ligger ”signifikant” lägre än hos många av de andra OECD-länderna som deltog i undersökningen. Kristina Kollerud-Nilsson är tveksam till om biblioteken direkt kan påverka de här resultaten.

– Ren inlärning och läsförståelse jobbar man med i skolan. Vi kan fungera som ett komplement till det och visa att biblioteket kan vara en rolig plats och att det är kul att läsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om